Sorrento smager af sol og sommer

Sorrento

Lige over for Napoli, med det dejligste panorama over Napolibugten, ligger den gamle græske by Sorrento. Selve navnet Sorrento smager af sol og sommer, og når man første gang står i byen, føler man for alvor, at man er nået til det Syditalien, man har hørt om hele sit liv. Med den enestående beliggenhed højt på stejle klipper, der falder næsten lodret ned i havet, og helt indhyllet i citruslunde, valnøddetræer og herligt vejr har naturen været overmåde gavmild mod Sorrento. Overalt er hvide villaer, hoteller med havudsigt og duftende palmehaver strøet ud over klipperne, helt ud til den yderste kant ved det azurblå Middelhav, og bag murene gløder tusindvis af appelsintræer i det stedsegrønne løv. Her boede sirenerne, der lokkede sømænd med deres sang, indtil skibene knustes mod klipperne, og som kun den snedige Odysseus kunne modstå.

Tæt på paradis

Sorrentohalvøen

I 1902 skrev Ernesto De Curtis sangen Torna a Surriento, der gennem 1900-tallet gjorde Sorrento berømt som ferieparadis og siden er blevet kopieret af Frank Sinatra, Elvis Presley, Luciano Pavarotti og mange andre. Selvom der kun er få egentlige seværdigheder, er Sorrento fuld af turister, og hele sommeren høres utallige fremmede tungemål på de udendørs caféer og restauranter.

Afslappet syditaliensk charme

Alligevel er Sorrento ikke blevet ødelagt. Byen er i modsætning til Capri ikke spor mondæn, og den afslappede syditalienske charme er stadig i behold med romantiske vejnavne som Via degli Aranci og Via del Mare. Netop charmen er en af grundene til, at så mange internationale filmsuccesser er optaget her – senest danske Susanne Biers Den Skaldede Frisør. Det vidunderlige vejr, den evige blomsterduft, den azurblå havoverflade og den henrivende udsigt danner tilsammen det tætteste, du kommer på paradis. Sorrento er endda relativt fri for motorstøj, for der er ingen større veje i nærheden af byen.

Piazza Tasso

Sorrentos centrum er Piazza Tasso, der er opkaldt efter byens store søn, 1500-talsdigteren Torquato Tasso. Hovedgaden, Via San Cesareo, som også er Sorrentos bedste shoppingstrøg, er lang og lige, og her foregår sidst på eftermiddagen den traditionelle spadseretur la passegiata hvor man ser og bliver set. Parallelt hermed løber den også snorlige Corso Italia, men ellers er gaderne i Sorrentos gamle bydel krumme og buede og i sommeraftenerne fyldt med turister, som slentrer mellem barer, restauranter og butikker med Sorrentos specialitet, dejlige silketørklæder.

Smut en tur over halvøen til Amalfikysten – kun 15 kilometer væk >

Sorrentos få seværdigheder

San Francesco

Som afveksling fra sol, shopping og saltvand lokker kirken San Francesco med sine kønne, middelalderlige buegange i klostergården i Via San Francesco. Ved siden af kirken ligger et yndigt haveanlæg, Villa Comunale, med et bedårende panorama ud over havet. Smut også ind i den glinsende hvide domkirke i Corso Italia og nyd det smukke interiør. I Via Correale 50 findes Sorrentos mest seværdige museum, Museo Correale, med en malerisamling fra 1600-1700-tallet samt græske og romerske oldtidsfund. Fra museets park er der ligefrem himmelske udsigter over Napolibugten. I disse omgivelser kan man nyde en operaaften med The Three Tenors. Billetter kan købes her >

Sorrento og kunstnerne

Da Europas kunstnere omkring 1830 fik øjnene op for Sorrento, skød de første beskedne hoteller op, og siden er listen over besøgende berømtheder blevet lang. I 1876-77 opholdt Friedrich Nietzsche sig et halvt år i Sorrento, og ifølge ham selv gav "synet af Vesuv og havet, mellem haverne og villaerne" hans værker en helt ny drejning. Også komponisten Richard Wagner, skuespilleren Oscar Wilde og forfatterne Henrik Ibsen, George Byron, Charles Dickens og Walter Scott elskede roen og vejret i Sorrento. Henrik Ibsen færdiggjorde sit skuespil Peer Gynt netop her midt i det lille, stille himmerige.

Strande og bademuligheder

Egentlig er selve Sorrento ikke en ægte badedestination, for strandene er små og triste og med grimt, sort vulkansand. Få skridt fra bymidten ligger de ikke særligt attraktive betalingsstrande ved Marina Piccola og Marina Grande med solstole, brusebade, barer og restauranter. Priserne tenderer det rene landevejsrøveri. Faktisk er det bedst at vælge et hotel med swimmingpool. Flere af dem, f.eks. Grand Hotel Riviera, Tramontano og Ambasciatori, har også bygget brede badeplatforme ud i havet. I Marina Piccola findes desuden en dykkershop, hvor man kan leje scuba diving-udstyr.

Find de små ugenerte vige fra Den Skaldede Frisør

Den Skaldede Frisørs strand ved Sorrento

Heldigvis findes der mellem klipperne rundt om Sorrento mange små bugter og vige, hvor man kan svømme i krystalklart vand og solbade helt ugenert – fuldkommen som Trine Dyrholm og Pierce Brosnan i Den Skaldede Frisør. De bedste er dem, der kun kan nås i båd, som man kan leje i Marina Piccola.

To km mod vest ved ruinerne af den romerske Villa di Pollio Felice ligger den mere attraktive Lido La Solara, som kræver en god gåtur og er mindre overrendt end resten af strandene ved Sorrento. Lidt længere væk ligger flere småstrande ved Marina di Puolo, der hurtigt kan nås med SITA-bussen fra Sorrento mod Massalubrense.

Badedestinationer, som du vil elske – og som vil elske dig >

Turen går til Sorrento

 • Region: Sorrento ligger i Campania >
 • Beliggenhed: Syditalien
 • Indbyggertal: 16.000
 • Klima: subtropisk
 • Afstande i km: Amalfi 31, Napoli 49, Hamburg 1901, København 2142
 • Lufthavn: Aeroporto Internazionale di Napoli i Capodichino (Napoli)
 • Flyvetid: København-Napoli 2 timer 45 minutter (direkte med SAS)
 • Dansk konsul: Erik Klingenberg, Piazzale Stazione Marittima, Napoli, tlf. 081 551 22 11, consulate@klingenberg.it
 • Engelsktalende læge: Luigi Improta, Via B. Cairoli 75, Napoli, tlf. 081 45 93 11
 • Engelsktalende tandlæge: Francesco Olivieri, Via G. Carducci 6, Napoli, tlf. 081 245 70 03
 • Hospital: Corso Italia 1, tlf. 081 533 11 11
 • Politi: Via Capasso 11, tlf. 081 807 53 11
 • Taxi: 081 878 22 04
 • Turistkontor: Via Luigi De Maio 35
 • Biludlejning: Jolly Service & Rent, Via degli Aranci 180, tlf 081 877 34 50
 • Bådudlejning: Sic Sic, Marina Piccola
 • Dykkershop: Marina Piccola

Sorrentos berømte påskeoptog

Påskeugen, La Settimana Santa, er italienernes religiøse højtid, og både skærtorsdag og langfredag kan man beundre Sorrentos berømte påskeoptog.

Udflugter fra Sorrento

Sorrento ligger ideelt for udflugter rundt på halvøen. På Piazza De Curtis afgår sightseeing-busser, som viser hele Sorrento og ender højt oppe på Sant'Agata sui dei Golfi, hvorfra udsigten nærmest er chokerende. Til den ene side ser man den blå Napolibugt og til den anden Amalfikystens små solbagte byer.

I det nærliggende Castellamare mod øst bliver man med svævebanen på ti minutter hejset op til det 1103 meter høje Monte Faito. Turen, hvor mere og mere af Sorrentohalvøens skønne sceneri åbenbares under én, er helt ubeskrivelig.

Sejlture til de andre seværdigheder

Fra Marina Piccola sejler flyvebåde til Capri, Ischia, Napoli og Amalfikysten. Uanset destinationen er sejlturen gennem det azurblå hav rent ud sagt vidunderlig.

Krydstogt til Capri

Man kan også nuppe et all-inclusive krydstogt til Capri med sightseeing fra søsiden, badning og rigelig tid på egen hånd. Billetter kan bookes her. En anden populær mulighed er en sejltur langs Amalfikysten – se mere her >

Vejret og klimaet i Sorrento

Det er ikke kun Sorrentos skønhed, der er årsag til, at så mange kunstnere og forfattere har elsket stedet. Byens paradisiske vejr og frodighed med milde vintre og tørre somre gjorde allerede i romertiden Sorrento berømt, og kejser Claudius elskede at holde ferie her, mens hans uterlige hustru, Valeria Messalina, dyrkede sine orgier i Rom.

SORRENTO Vejret i den kommende uge

Allerede i april kan temperaturen nå 28-29 grader, og marts, april og maj er generelt de bedste rejsemåneder; vejret er behageligt uden at være for varmt, og Sorrento er endnu ikke helt overrendt af turister. På vejrkortet ser du vejret i Sorrento lige nu og i de kommende fem dage. Sommeren begynder i maj med temperaturer over 22 grader. Juni har sjældent under 27, og højsæsonen juli og august byder som regel på temperaturer over 30. Sommeren er også den tørreste årstid, og i hele juli regner det næsten ikke. Den første del af efteråret er også en god rejsesæson, og i september og oktober lokker vejret stadig med gennemsnitlige 22-25 grader. Den vådeste måned er november, men vinteren er sjældent rigtig kold.

Sådan rejser man til Sorrento

Nogle rejsebureauer har charterrejser til Sorrento. Men man kan også nappe en éndagstur med flyvebåden fra Napoli (op til fem daglige afgange) eller med Circumvesuviana-toget (afgange hver halve time). Hvis man er på kør selv-ferie, er der 49 km fra Napoli til Sorrento – og turen langs Napolibugten er ovenud betagende.

Det mest bekvemme er at booke billetter til en skræddersyet dagstur fra Napoli til Sorrento og Amalfikysten. Dermed behøver man ikke at bekymre sig om parkering etc. Se mere og bestil billetter her >