Malcesine – det maleriske hotspot i Drømmenes Dal

Malcesine

Lige i udkanten af Drømmenes Dal, Val di Sogno, ligger den lille maleriske fiskerby Malcesine, som i den grad er et af Gardasøens hot spots. I havnen står restauranternes borde helt ude på molerne, og på bjergskråningerne bag byen er strøet henrivende villaer og haver mellem olivenlunde. Oven over Malcesine vogter den gamle Scaligerborg, og hele sceneriet ligner noget fra et postkort. Det opdagede selveste Goethe: Da han 13. september 1786 sejlede fra Torbole i en lille båd med to roere, blev det et frygteligt uvejr, og båden måtte søge ly i Malcesine. Næste morgen spadserede Goethe ud for at se byen og blev så forgabt i Scaligerborgen, at han gav sig til at tegne den. Derefter blev den store digter anholdt som spion for de østrigske Habsburgere. Kun med stort besvær lykkedes det ham at overbevise Malcesines myndigheder om, at han blot var en fredelig turist, der var betaget af skønheden.

En duft af gæret vin og krydderier

Havnen i Malcesine

I dag er Malcesine stadig lutter idyl. Midt i byens smukke, gamle centrum ligger den lille, næsten kvadratiske havn, der på tre sider er omgivet af mangefarvede restauranter, isbarer og hoteller. Rundt om havnen løber de smalle gyder, hvor man næsten kan nå fra husmur til husmur, med toppede brosten og huse, der støtter hinanden med buer tværs over gaden. Malcesine har ingen palmekransede søpromenader, men til gengæld en horisont, hvor lyset konstant skifter over Monte Baldos snedækkede tinder. Overalt minder duften af gæret vin og krydderier om dengang, da Malcesine var befolket af flittige fiskere og bønder, der levede beskedent med polenta, grøntsager, vin og fisk som et fordringsløst akkompagnement til deres slidsomme liv.

Sådan forløber en ferie i Malcesine

Malcesine

I dag lever Malcesines indbyggere af turisterne, og i juni, juli og august syder byen af hedonisme og driverliv: Om dagen slikker man sol på de små strande og svælger i is, mens de mere energiske dyrker windsurfing og sejlsport. Andre prøver en idyllisk sejltur til de andre små byer ved Gardasøen eller tager svævebanen op til Monte Baldo.

Slentreture og shopping

Om aftenen slentrer man i de krogede middelaldergader, der snor sig op ad skråningen fra søen, shopper i butikkerne med mode, sko og limoncello og drikker aperitiffer på Malcesines tre små torve, Piazza Turazza, Piazza Cavour og Piazza Vittorio Emanuele. Mange af Malcesines restauranter byder på pinlige turistmenuer og vulgær livemusik, men find de mere stilfulde steder med opfindsom seafood fra Gardasøen og elegante gæster i italiensk mode. Hvis du bor i ferielejlighed og hellere vil kokkerere selv, er der supermarkeder i hovedgaden lige bag den gamle bydel.

Scaligerborgen – Malcesines største seværdighed

Scaligerborgen

Kun den gamle, hvidkalkede 1300-talsborg, Castello Scaligero, rager på sin klippe op over Malcesines røde teglstenstage. Her, nær denne stærke beskytter, krøb byen Malcesine i ly for fjenden, og her sad Goethe fængslet. Castello Scaligero er ubetinget Malcesines største seværdighed, og byen kan takke della Scala-slægten fra Verona, som udbyggede borgen, der indtil 1800-tallet var militært område. I dag er Castello Scaligero et must see på en tur til Malcesine – også på grund af den pragtfulde udsigt fra tårnene og de tre små museer: et naturhistorisk museum med Gardasøens flora og fauna, en historisk udstilling om Malcesine og endelig et Goethe-rum. Borgen er åben hver dag og om sommeren meget populær til bryllupper.

Vidunderligt vejr over Malcesine

Palazzo dei Capitani

Malcesines næststørste seværdighed er det gamle rådhus, Palazzo dei Capitani, der ligger helt nede på søbredden nær havnen. Ligesom Scaligerborgen blev det bygget af Scala-familien i 1300-tallet, oven på romerske ruiner, og huser i dag forskellige udstillinger og Malcesines offentlige bibliotek. Selvom du ikke gider at se Palazzo dei Capitani indvendigt, er der ved søbredden en meget smuk have. På væggen lyser en falmet Markus-løve som tegn på, at Malcesine engang hørte under Venedig.

Du skal også se resten af Gardasøen >

Paragliding fra Monte Baldo

Pieve di Santo Stefano

Malcesines vigtigste kirke er Pieve di Santo Stefano, der er tilegnet byens skytshelgen, Skt. Stefan, og som på sin hellige plads, hvor der engang lå et hedensk tempel, kan ses ude fra søen. Den nuværende barokkirke er fra 1700-tallet og indeholder flere kunstværker, foruden de smulrende knogler af Malcesines andre helgener, S. Benigno og S. Caro, der levede i en hule ved foden af Monte Baldo.

Med svævebanen til Monte Baldo

Bag Malcesine knejser Monte Baldo, der egentlig er en del af en 40 km lang bjergkæde. Monte Baldo er simpelthen en magnet for mountain bike-entusiaster og også ideel til vandreture og paragliding – og om vinteren et glimrende skiterræn med adskillige skilifts. Der er velafmærkede vandrestier, men fra marts til oktober bliver du med svævebanen Funivia Malcesine-Monte Baldo i roterende kabiner med panoramaudsigt til alle verdenshjørner på 10 minutter hejst de 1748 meter til toppen. På nogle afgange må du medbringe en mountain bike – forhør dig hos BikeExtreme, Via Navene Vecchia 10, tlf. 045 740 01 05 i Malcesine.

Oppe på toppen er bjergluften frisk og kølig, og temperaturen ti grader lavere end i Malcesine. Olivenlundene er afløst af myriader af orkidéer og den gråhvide edelweiss, som tåber har drevet rovdrift på og nu er så sjælden, at det er forbudt at plukke den. Når vejret er klart, er udsigten over Malcesine og Gardasøen svimlende – men den allerbedste udsigt får man naturligvis, hvis man kaster sig ud i paragliding over bjergsiden. Info hos Paragliding Club Malcesine, tlf. +39 045 740 01 52.

Den timelange tur tilbage til Malcesine går ad stille, klippefyldte bjergstier, mens firben smutter gennem det saftiggrønne græs, fuglene synger i det sølvgrå olivenløv, og modne morbær blot venter på at blive spist. Vær forberedt på, at der på stierne ligefrem kan være kø.

Strande ved Malcesine

Stranden i Malcesine

Lige neden for Scaligerborgen er der et par små, smalle stenstrande, der om sommeren er fyldt med badegæster og soldyrkere. Syd for Malcesine løber Lungo Lago, den yndige vej langs Gardasøen, forbi hoteller, restauranter og badesteder gennem Val di Sogno, hvor du kan slippe væk fra Malcesines trængsel og få fred til solbadning og udsigt til en Gardasøens små øer, Isola dell'Olivo.

Sejlture og forlystelsespark

Mellem Malcesine og Gardasøens andre småbyer sejler flyvebåde og gamle dampskibe på smukke sightseeingture. Om sommeren kan man sejle med bilfærge tværs over søen til Limone sul Garda – turen tager kun 20 minutter. Se mere under Gardasøen. Du kan også smutte 43 kilometer sydpå til den populære forlystelsespark Gardaland – uden om køen-billetter kan bookes her >

Turen går til Malcesine

 • Beliggenhed: Norditalien
 • Region: Malcesine ligger i Veneto >
 • Indbyggertal: 3.500
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Afstande i km: Verona 66, Venedig 179, Hamburg 1134, København 1376
 • Turistkontor: Via Capitanato 6, tlf. 045 740 00 44
 • Nærmeste lufthavne: Gabriele d'Annunzio (ved Brescia – 86 km), Verona (101 km) Bolzano (114 km)
 • Nærmeste danske konsul: Pier Vettor Grimani, Santa Croce 466/G, Venedig, tlf. 041 52 00 822
 • Hospital: Ospedale di Malcesine, Località di Val di Sogno, tlf. 6589311
 • Leje af cykler: BikeExtreme, Via Navene Vecchia 10, tlf. 045 740 01 05 og Noleggio, Piazza Matteotti
 • Marked: Hver lørdag

Kør selv-ferie, tog eller fly

Hvis du er på bilferie fra Danmark, følger du E45 indtil Rovereto. Her drejer du fra mod Rovereto Sud/Lago di Garda Nord. Derefter kører du ad SS240 og SS249, indtil du når Malcesine.

Den nærmeste jernbanestation er Rovereto, 33 km øst for Malcesine. Derfra afgår shuttle-busser med Trentino Trasporti. I den sydlige del af Gardasøen er der togstationer i Peschiera og Desenzano del Garda, hvorfra der kører busser til Malcesine.

Du kan også flyve til en af de mindre lufthavne rundt om Malcesine. Den nærmeste er Brescia, men den benyttes kun af få fly. Det er mere almindeligt at flyve til Verona og derfra fortsætte i bil, med bus eller med toget til Peschiera. Længere væk er der lufthavne ved Milano og Venedig.

Turistkontoret

Malcesines turistkontor ligger i Via Gardesana 238, tlf. 045 740 00 44, med en filial i Via Capitanato 6 (ved havnen).

Husk nu alle de andre små perler ved Gardasøen >

Vejret og klimaet i Malcesine

MALCESINE Vejret i den kommende uge

Malcesine har ligesom resten af Gardasøen ægte middelhavsklima, der er mildt og tempereret det meste af året. Foråret begynder i marts, og fra maj til oktober byder Malcesine på bunker af solskinstimer. Allerede i maj og juni er vejret perfekt til udendørsliv med badning og windsurfing. Juli og august kan blive meget varme med 30-35 grader, men om natten falder temperaturerne til behagelige 20. Desuden afkøles Malcesine om eftermiddagen af Gardasøens sydlige brise, ora'en. September og oktober er køligere, men vejret er stadig fint til windsurfing og sejlsport. Derefter falder vindhastigheden, og forholdene bliver ringere. Vinteren varer fra november til marts med temperaturer mellem 8 og 13 grader, ofte ledsaget af tåge.

Det kan regne fra tidligt forår til sent efterår, mens de tørreste måneder er juli og august. Eftersom Malcesine ligger i den nordlige del af Gardasøen, kan der forekomme torden og kraftige skybrud. Det bedste råd er at blive indendørs og holde sig fra vandsport og vandreture, eftersom terrænet kan blive meget glat.

Besøg på olivenoliemølle

Hos Consorzio Olivicoltori di Malcesine, en sammenslutning af over 500 olivenolieproducenter ved Malcesine, kan du komme på en guidet tur i olivenmøllen og købe ægte, koldpresset olivenolie. Adressen er Via Navene/Località Campo 7, tlf. og fax: +39 045 740 1286, info@oliomalcesine.com.