Limone sul Garda – skøn, yndig og solbagt

Limone sul Garda

Dybt neden for Via Gardesana Occidentale, midt i de mest dramatiske scenerier ved Gardasøen, får man pludselig øje på Limone sul Garda – tilsyneladende unærmelig som et fatamorgana. Indtil 1932 kunne man faktisk kun sejle til Limone sul Garda, men nu fører en blomstersmykket, smukt svunget sidevej ned til den lille by ved søbredden. Med huse, der nærmest er drysset ud over bjergsiden, og sydøstvendte orangerier anlagt i terrasser, alt sammen indrammet af en lille betagende bugt, ligner Limone sul Garda et postkort. Det er denne utrolige beliggenhed, der gør Limone til noget særligt – og som i kombination med det pragtfulde vejr hvert år lokker tusindvis af turister til den lille, solbagte yndighed ved Gardasøen.

Skønt vejr over Limone sul Garda

Goethe elskede Limone sul Garda

Limone sul Garda var oprindeligt en glemt fiskerby, men blev i århundredernes løb Norditaliens centrum for appelsin- og citronplantager og det nordligste sted i Europa, hvor der kan dyrkes citrusfrugter. I modsætning til hvad rejsebureauerne tror, har navnet Limone dog intet med citroner at gøre, men kommer af det latinske ord limes, der betyder grænse.

Limone sul Garda er stadig en af Gardasøens ægte perler, selvom det i juli og august kan være svært at se for masseturismen. Da den tyske digter Johann Wolfgang von Goethe besøgte Limone sul Garda i 1786, blev han så begejstret, at han roste byens skønhed i sin Italienische Reise. Limone er derfor i dag de tyske turisters favorit ved Gardasøen, mange butiksskilte er skrevet på tysk, og midt på sommeren, hvor man konstant hører engelsk og tysk i gaderne, føles den slet ikke som en levende italiensk by. Alligevel er Limone sul Garda usandsynligt dejlig – og her føles en ferie virkelig som ferie.

Porto Vecchio – Limones hjerte

Porto Vecchio

Limone sul Gardas hjerte er den gamle miniaturehavn, Porto Vecchio, hvor livet leves på fortovsrestauranterne. Nord herfor ligger rolige hoteller midt i forladte citron- og olivenlunde, og mod syd løber den brede søpromenade Lungolago Marconi, som flyder med barer og trattoria'er, og hvor man slentrer om aftenen og nyder vejret og udsigten over søen. Bag havnen bugter sig en labyrint af smalle gyder og trappegader mellem huse udsmykket med små keramikafbildninger af citrusfrugter og med balkoner, som solen må kæmpe for at oplyse. Overalt klatrer pelargonier og blåregn op ad murene, og luften dufter af jasmin og kaprifolium. Men turisterne finder altid vej gennem labyrinten til Limone sul Gardas bedste shoppinggade, Via Comboni, og alle butikkerne med souvenirs, mode og sko.

San Benedetto

Sparsomme seværdigheder

Limone sul Garda er ikke ligefrem proppet med seværdigheder, men hvis man får dårlig samvittighed over driverlivet, kan man skrifte i tre små kirker. Midt i byen, men hævet og med udsigt over Gardasøen, knejser barokkirken San Benedetto fra 1671 med fine altre og malerier. Ved Porto Vecchio ligger lille kønne San Rocco, der blev bygget i 1500-tallet som tak for pestens ophør og lokker med dejlige fresker, mens den ældste, det langt over 1000 år gamle kapel San Pietro in Oliveto, befinder sig i gåafstand oppe på bjerget.

En særlig oplevelse er citronhaven Limonaia del Castel i Via Orti 9, hvor der tirsdag og torsdag sommeren igennem afholdes friluftskoncerter under navnet Limonaia sotto le Stelle. Husk også at se citronhuset Villa Boghi, der er bygget på terrasser op ad bjergsiden og rummer et museum for citrondyrkningen.

Glem ikke alle de andre små perler ved Gardasøen >

Strande og vandsport

Strand ved Limone sul Garda

De fleste rejser til Limone sul Garda for at bade, slikke sol og slappe af. Limones strande er dog langtfra exceptionelle. I nord findes et par beskedne strande med småsten, der især tiltrækker surfere og andre unge, og i byens sydlige udkant ligger den større og mere attraktive stenstrand Spiaggia del Tifù med rigelig plads til både solbadning og beachvolley. Til gengæld gør Gardasøens vinde og dybtblå vand Limone til et eldorado for sejlsport og windsurfing (omend ikke helt så perfekt som Riva del Garda og Torbole). Circolo Vela Limone tilbyder kurser i både sejlsport og windsurfing. Adressen er Via IV Novembre c/o Palazzo Congressi, tlf. 0365 914540.

Vandreture og mountainbiking

Det skovrige bjergland rundt om Limone sul Garda er også et paradis til vandreture og mountainbiking i alle sværhedsgrader. Vandreturene går op gennem bjergkløfterne i naturparken Parco Alto Garda Bresciano med næsten uterlige udsigter over Gardasøen undervejs. Ekspertniveauerne kræver god form og det rette tøj – og husk at tage højde for, at vejret kan skifte. Fra juni til september er der gratis guidede ture både for begyndere og eksperter med Gruppo Alpini, mens Limontours i Via Comboni 42, tlf. 0365 9547 81, arrangerer både rafting, canyoning, paragliding og bjergklatring.

Turen går til Limone sul Garda

  • Beliggenhed: Norditalien
  • Region: Limone sul Garda ligger i Lombardiet >
  • Indbyggertal: 1.000
  • Vejr og klima: subtropisk
  • Afstande i km: Verona 101, Milano 162, Hamburg 1135, København 1376
  • Turistkontor: Via IV Novembre 2 og Lungolago Marconi
  • Nærmeste lufthavne: Verona, Brescia
  • Dansk konsul: Giuliana Paoletti, Via Morigi 4, Milano, tlf. (+39) 02-89 01 27 28, e-mail milano@umgate.dk
  • Nærmeste hospital: Ospedale di Malcesine, Località di Val di Sogno, tlf. 6589311
  • Leje af bil, motorcykel og cykel: Tombola Rent, Via Luigi Einaudi 1/b, tlf. 0365 954051

Sejlture på Gardasøen

Limone sul Garda er en af anløbspladserne for flyvebådene og de små dampskibe, der tilbyder sightseeingture mellem Gardasøens småbyer. Turen til Garda by varer en times tid og er uendeligt smuk. Om sommeren sejler bilfærger den 20 minutter lange tur tværs over søen til Malcesine. Se mere under Gardasøen >

Sådan rejser du til Limone sul Garda

Flere rejsebureauer udbyder charterrejser til Limone, og der er busforbindelser til lufthavnen i Brescia. På en kør selv-ferie er det klogt at benytte den store parkeringsplads (betaling) lige syd for søpromenaden og ved hovedvejen, Via IV Novembre 24.

Turistinformation

Turistindustrien i Limone sul Garda er meget velorganiseret. Den lille by har hele to turistkontorer (se faktaboksen), som giver information og udleverer pjecer om alt muligt fra sommerkoncerterne på havnen til info om vandreruter etc. Smut forbi – det betaler sig.

Og skynd dig så videre til resten af Gardasøen >

Vejret og klimaet i Limone sul Garda

LIMONE SUL GARDA Vejret i den kommende uge

Det første man gør om morgenen i Limone sul Garda er at åbne hotelvinduet og nyde den friske brise og udsigten over søen. Skønheden er nemlig kun én af grundene til at rejse til Limone sul Garda; vejret og klimaet er mindst lige så tiltrækkende. Gardasøens vand sørger for, at temperaturerne er milde selv om vinteren, og vejret aldrig bliver alt for varmt om sommeren. Marts og april byder på 18-23 grader, maj omkring 28, mens juni, juli og august kan snige sig op over 30. Om eftermiddagen dæmpes heden dog af ora'en, den sydlige vind, der nærmest på klokkeslæt rammer kl. 12 og skaber så gode forhold til sejlsport og windsurfing. I september og oktober ligner klimaet en dansk sommer. Man kan bade i Limone sul Garda fra juni til september, og i august og september når vandtemperaturen omkring 25 grader.

Koncerter og festivaler

Fra april til oktober afholdes en hel serie af udendørskoncerter i Limone sul Garda, dels klassisk og wieneroperetter, dels forskellige afarter af popmusik. Koncerterne finder hovedsageligt sted i den gamle havn, på søpromenaden og i Limonaia del Garda. Dertil kommer forskellige kunstudstillinger, tennisturnering osv. Mellem fastelavn og påske afholdes festen Mezzaquaresima med vin- og madboder, og langfredag er der natligt, oplyst optog gennem Limone sul Garda. 29. juli afholdes Sagra di San Pietro, festen for Skt. Peter. Hver 1. og 3. tirsdag hver måned er der marked med alt fra antikviteter til lædervarer. Info om det hele på turistkontoret.