Riva del Garda – intim, levende og fuld af charme

Riva del Garda

Helt oppe i den nordlige ende af Gardasøen, hvor de stejle, forrevne bjerge får søen til at minde om en fjord, ligger det usædvanligt charmerende Riva del Garda – eller bare Riva – kilet ind mellem klipperne og søbredden og fra landsiden helt skjult bag Monte Rochettas skråninger.

I modsætning til mange af de små turistflækker ved søen er Riva del Garda en rigtig by (Gardasøens næststørste), som med sine små pladser med søjlegange, smalle gader, gamle byporte og lille havn tryller med en intim, næsten fortrolig stemning. Riva er på én gang levende og adstadig. Byen hørte indtil 1918 til det fornemme Habsburge Kejserrige, og der er stadig noget ikke-italiensk over gaderne og arkitekturen. Men Riva del Garda er også en travl by, der om sommeren vokser til dobbelt størrelse, og det vrimler med hoteller og restauranter.

Piazza III Novembre

På trods af omgivelserne er Riva stort set bygget på fladland, hvilket sammen med roen gør den populær blandt seniorturister – selvom der er rigeligt med barer og alt det natteliv, man forventer af en ferieby i denne størrelse. Uden for sæsonen er Riva meget stille, men atmosfæren er stadig noget særligt.

Der er dog ingen grund til at fortie Riva del Gardas lidt uheldige placering mellem Gardasøen og bjerget: Allerede først på eftermiddagen forsvinder solen ned bag Monte Rochetta og er væk for resten af dagen.

Rivas få seværdigheder

Riva del Garda har kun få egentlige seværdigheder og er hovedsagelig en behagelig base, hvor turisterne, der består af en blanding af seniorer, børnefamilier og windsurfere, kan slentre i snoede gader og slappe af på den lange strand. Byens hjerte er den charmerende og livlige, brostensbelagte havneplads, Piazza III Novembre (se foto ovenfor), der på tre sider er omgivet af 1300-tals buegange og på den fjerde side af den maleriske havn. I et hjørne knejser Rivas vartegn, det 34 meter høje 1200-tals-klokketårn Torre Apponale, hvorfra en engleformet vejrhane skuer ud over Gardasøen. Adgangsgebyret er kun et par euro (køb gerne en kombineret billet til tårn og bymuseum), og for personer over 65 år er der endda gratis adgang. Øverst får man belønningen: Vuet over Rivas tagterrasser, bjergene og Gardasøen er betagende – men sørg for at komme ned, inden uret slår sine timeslag.

Bådfarten på Gardasøen

På Piazza III Novembre finder man også Rivas venetianske rådhus, Palazzo Municipale fra 1482, samt en kæde af caféer, hvor man dyrker den klassiske Gardasø-aktivitet: at sidde i timevis med en is eller en drink og se verden passere forbi. Både om dagen og om aftenen er pladsen et skønt sted at drive den af. Læn dig tilbage, fordyb dig i den vidunderlige udsigt over søen, og nyd, at du virkelig er i Italien. Færgerne kommer og går hele dagen, og fra de smalle gader er der en stadig strøm af glade feriegæster. Om aftenen bliver Piazza III Novembre ligefrem summende af turister, der nyder livet, vejret og Riva del Garda.

Glem ikke alle de andre små perler ved Gardasøen >

Rocca di Riva og Pini-stranden

Pini-stranden i Riva del Garda

Fra Piazza III Novembre er der kun få skridt til Piazza G. Garibaldi og borgen Rocca di Riva fra 1124, der ligger lige ned til søen, omgivet af en kanal med en vindebro. Borgen rummer Rivas bymuseum (Museo Civico) med bl.a. historiske udstillinger, men selve fæstningen er langt det mest interessante. Lige i nærheden afgår et lille turisttog (trenino), som kører en kort rundtur i byen, og ved søbredden kan man leje vandcykler. Sydøst for borgen finder man Pini, Riva del Gardas lange strand med rullesten, indrammet af en bred grøn park med skyggefulde træer og bunker af plads.

Rocca di Riva

Fra Piazza III Novembre fører flere smøger op i den gamle bydel, der er ét stort fodgængerområde og afgrænses af de tre middelalderbyporte Porta Bruciata, Porta San Marco og Porta San Michele, resterne af Riva del Gardas bymur. Overalt lokker maleriske bygninger med butikker og et væld af hyggelige restauranter, som i modsætning til etablissementerne ved havnefronten ikke kun besøges af turister. Uden for Porta San Michele, for enden af Viale Roma, ligger den ottekantede Chiesa di Santa Maria Inviolata fra 1603 (bygget af en ukendt portugiser), der måske er den smukkeste barokkirke i hele regionen Trentino-Alto Adige (Sydtyrol).

Aktiviteter i Riva del Garda

Bjergklatring højt over Riva del Garda

Fra Riva del Garda er der bunker af spændende udflugtsmål. Bjergene er for dragende til, at man kan ligge på stranden hele dagen, og hele området omkring byen er et paradis for trekking, hiking, bjergvandring og canyoning. Det 1.575 meter høje Monte Rochetta er oplagt til vandreture og mountainbiking. 212 meter oppe på bjergsiden knejser Bastione, det gamle venetianske tårn fra 1508. Der venter en halv times stejl gåtur, men til gengæld lokker en restaurant med pragtfuld udsigt over Riva og Gardasøen. Med bussen kan man bese det 100 meter høje vandfald Cascata del Varone, og få kilometer væk, i byen Arco, troner ruinerne af borgen Castello di Arco med seværdige fresker fra 1300-tallet. I Arco er der også mulighed for både bjergbestigning og canyoning – se mere og book pladser her. Men eftersom Riva ligger længst mod nord, kan man nemt udforske begge sider af søen. Efter en spadseretur ad den herlige søpromenade mod sydøst når man efter 3 kilometer til windsurfernes himmerige, Torbole, og i bil er der omkring 20 minutters kørsel til yndige Limone sul Garda og charmerende Malcesine.

Windsurfing

Med sine to havne og den hyppige vind er Riva del Garda ligesom Torbole og Malcesine kendt som et windsurfing-center og fyldt med windsurfing-skoler. Få en liste på turistkontoret.

Turen går til Riva del Garda

 • Beliggenhed: Norditalien
 • Region: Trentino-Alto Adige >
 • Indbyggertal: 17.000
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Afstande i km: Verona 90, Milano 239, Hamburg 1124, København 1367
 • Turistkontor: Giardine di Porta Orientale 8; Lungolago d’Annunzio 4
 • Nærmeste lufthavne: Verona, Brescia
 • Dansk konsul: Giuliana Paoletti, Via Morigi 4, Milano, tlf. (+39) 02-89 01 27 28, e-mail milano@umgate.dk
 • Nærmeste hospital: Ospedale di Arco, Via Capitelli 48, Arco 0464 582222 (omkring 5 km nord for Riva del Garda)
 • Scooterudlejning : Sembenini, Viale Dante Alighieri 3, tlf. 0464 55 45 48, www.sembenini.it
 • Biludlejning : Avis, Via Canella Giuseppe 23, tlf. 0461 42 02 76
 • Taxi: Tlf. 0464 55 22 00; 0464 51 69 26
 • Campingpladser: Camping Monte Brione, tlf. 0464 52 08 85; Camping Al Lago, tlf. 0464 55 31 86

Sejlture på Gardasøen

Riva del Garda er endestation for de udflugtsbåde, som sejler Gardasøen rundt, og de andre nordlige feriesteder – Torbole, Limone og Malcesine – er kun en kort sejltur væk. Man kan købe dagsbilletter til enten hele søen eller den nordlige ende. For at nå til de sydlige byer må man enten forberede sig på en smuk, men meget lang sejltur, eller betale ekstra for de hurtige flyvebåde. Hvis man gerne vil se så meget af Gardasøen som muligt, er det bedre at bo i en af de byer, der ligger nærmere søens midte. Se mere om Gardasøen >

Festivaler og marked

I slutningen af maj afholdes den klassiske musikfestival Musica Riva Festival. Se program på www.musicarivafestival.com. I juni-juli afholdes Garda Jazz Festival og i slutningen af august Notte di Fiaba, festligheder med fyrværkeri og optog i middelalderdragter. 2. onsdag i hver måned (om sommeren også den 4. onsdag) er der marked i Viale Dante Alighieri.

Godt tip: Med et Garda Promotions Card, som du får gratis på turistkontoret, kan du få rabat på bl.a. bådture, i museer, middelalderborge og forlystelsesparker rundt om hele Gardasøen. Se mere på www.gardatrentino.it/en/card.

Husk også at se henrivende Limone sul Garda >

Vejret i Riva del Garda

RIVA DEL GARDA Vejret i den kommende uge

Vejret i Riva del Garda er varmt, men alligevel tempereret. Juli og august er de varmeste måneder med dagtemperaturer over 30 grader, men ved middagstid mildnes luften af ora’en, den svalende vind fra syd. Ikke sjældent er der tordenvejr om natten. Den årlige nedbørsmængde er relativt stor, især i juli og august, mens den tørreste måned er marts. Foråret – april og maj – er på mange måder den bedste tid at holde ferie i Riva del Garda. Vejret er endnu ikke blevet for varmt, søen er vidunderligt smuk, og der er ikke for mange turister. Men hvis det gælder badning, er det bedre at udsætte ferien til juli, august eller september, hvor vandtemperaturen er oppe på et mere behageligt niveau. Vintrene er kølige, solrige og med lidt sne. I vejrudsigten ser du vejret i Riva del Garda i de næste seks dage.

Sådan rejser du til Riva

Riva del Garda er ikke så godt forbundet med det italienske transportnet som de sydlige byer ved Gardasøen, men kan dog nås med offentlige transportmidler. Der er banegårde i Desenzano og Peschiera, og herfra kan man tage bussen eller færgen op til Riva. Der er også direkte busser fra Verona og Brescia, som begge har lufthavne.

Om sommeren er der en daglig busforbindelse til Venedig til éndagsturister. Køreturen tager 3-4 timer, og Venedig fortjener mere end en kort udflugt, men hvis man er desperat efter at se lagunebyen, er dette en mulighed. Verona, der kan nås med regelmæssige busforbindelser, er mere velegnet til en éndagstur.