Veneto – vinslotte og romantik

Veneto

Veneto har det hele – idyl ved Gardasøen, romantik i Verona, renæssance i Padova og Venedig, lange badestrande på lidoerne langs Adriaterhavet samt uimodståelige vine og gastronomi. Uanset om det gælder tidløs kunst og arkitektur eller sol, vand og kulinariske lækkerier er Veneto værd at besøge. Ovenikøbet er Veneto lige forførende i det grønne forår mellem blomsterduftende bakker; om sommeren, når vejret er på sit højeste, og strandene ved Bibione, Caorle og Lido di Jesolo genlyder af vandplask; og om efteråret, når bondepigernes arme driver af saften fra vingårdenes modne druer. Selv om vinteren er Veneto dejlig, og Gardasøen er med sit milde klima en populær vinterferiedestination, mens Venedig lokker med karneval og shopping. Indbyggerne er flittige og stemmer borgerligt, og hele regionen oser af velstand og lykke.

Veneto fra vest til øst

Malcesines idylliske havn

I vest lokker Gardasøen, Italiens største sø, hvis østlige bredder hører til Veneto. Langs den maleriske vej La Gardesana, der følger søen hele vejen rundt med en superb udsigt undervejs, glimter den ene lille yndige by efter den anden. I nord det maleriske Malcesine, hvorfra man med svævebane kan tage turen op til bjerget Monte Baldo, der er et unikt naturreservat med et rigt dyreliv og fredede, vilde orkidéer. Dernæst kommer det lille fiskerleje Torri del Benaco, hvor man spiser en god frokost, mens man nyder vejret og synet af søen. Så følger vinbyen Bardolino, hvor den frodige jordbund giver gode vækstbetingelser for de kendte druer, og endelig danske turisters favorit, lille rolige Lazise.

Gardasøen er endnu smukkere, end du aner – se den nu >

Vinslotte i Valpolicella

Vingårde og vinmarker i Veneto

Øst for Gardasøen begynder Venetos kendte vindistrikt Valpolicella, som med bakker, vinslotte og vilde klippeformationer i bølgende blomsterhave er en oplevelse for sig. I de små landsbyer her midt i Veneto leves livet ligesom for århundreder siden – nemlig tilpasset årstidens behov i vinmarkerne. Her dyrkes en af verdens bedste rødvine, den berømte Amarone della Valpolicella. Sæt en dag af til at besøge vinslottene og smage deres herlige dråber – find dem på www.stradadelvalpolicella.com.

Andre vindistrikter i Veneto

I Bardolino-distriktet ved Gardasøen gror den lyse og lette Bardolino, der dyrkes på de samme druer som Valpolicella-vinene, men skal drikkes tidligt. Sydøst for Verona ligger Soave-området med de tørre og milde hvidvine. Soave-vinene kan være for milde, men nogle vingårde producerer den kraftigere DOC-vin Soave Classico, som kun må bestå af Pinot bianco, Trebbiano di Soave og Chardonnay-druer.

Romantiske Verona

Mellem Valpolicella- og Soave-distrikterne ligger Verona, som William Shakespeare gjorde verdenskendt i sin tragedie Romeo og Julie, og som er en af de mest romantiske byer i Veneto og i hele Italien. Verona er et vidunder af historiske bygninger, adelige paladser og seværdigheder helt tilbage fra romertiden.

Piazza delle Erbe

På Piazza Brà knejser seværdighed nummer ét, Arena di Verona, som er Italiens næststørste, 2000 år gamle romerske amfiteater. Hver aften i sæsonen sidder 22.000 tilskuere bænket i det dejlige vejr under den åbne stjernehimmel og nyder med alle sanser nogle af verdens skønneste operaer.

Verona er også kendt som Venetos bedste shopping-mekka med fashionable mode- og designbutikker i Europas ældste gågade, Via Giuseppe Mazzini. På Piazza delle Erbe er der stadig frugt- og grøntsagsmarked ligesom for århundreder siden. Romantikere stormer straks hen til Julies hus for at se den kønne, men falske balkon, hvor de unge elskende bekræftede deres kærlighed. Se alt om romantiske Verona >

Mod øst over Veneto-sletten

Palazzo della Ragione og Piazza Erbe i Padova

Fra Verona går turen videre mod øst til de andre renæssancebyer på Veneto-sletten. Undervejs støder vi på byen Soave med de kendte, liflige hvidvine og en middelalderborg ved navn Rocca Scaligero, og i nord den lille hjerteknuser Asolo, der ligger drysset ud over grønne høje, men som de fleste turister aldrig har hørt om. I godt vejr er udsigten fra Asolo skøn – i horisonten ses Monte Grappa, i vest dejlige Bassano del Grappa (øverste foto), hvor grappa'en blev opfundet, og nedenfor Venetos frodige lavland med klatrende vinranker, sølvgrå oliven og roser, der overalt hænger over vingårdenes mure og hegn.

Vicenza og Padova – og Palladios villaer

Vicenza

Midt på Veneto-sletten troner den rige by Vicenza, der er kendt for sine juvelerer og sin store guldindustri. Her levede og døde den verdensberømte arkitekt Andrea Palladio, arkitekturens Rafael, og her opførte han talløse villaer og paladser, der den dag i dag inspirerer arkitekter verden over. I selve Vicenza skal man se hans Basilica med skønne arkader samt verdens ældste indendørs teaterbygning, det elegante Teatro Olimpico.

Ågerkarlen sendes i helvede

Palladio levede i Vicenza, men fødtes i den ældgamle universitetsby Padova, hvor den venetianske renæssance opstod. Hele den gamle by er pragtfuld – men sørg endelig for at se Giottos fornemme fresker i Cappella Scrovegni. Scrovegni var en ågerkarl, som sammenskrabede enorme rigdomme og i Dantes Inferno bliver sendt i helvede. For at sikre sig selv mod samme skæbne bestilte hans søn Giottos mesterværker, som forestiller Jesu lidelseshistorie og blev epokegørende i den europæiske malerkunst.

Se 117 gode råd til kør selv-ferie i Støvlelandet >

Palladio-villa i Stra

Padova huser også Italiens næstældste universitet, Università degli Studi di Padova fra 1222, hvor Galileo Galilei underviste, og hvis medicinske fakultet stadig regnes for et af verdens bedste. I Via VIII Febbraio 15 ligger Caffé Pedrocchi fra 1831, der praler med at være verdens ældste café og i 1800-tallet var mødested for italienske revolutionære, der krævede østrigerne ud af Italien.

Bibione, Caorle og Lido di Jesolo

Helt inde i bunden af Adriaterhavet lokker Venetos små, muntre badedestinationer Lido di Jesolo, Caorle og Bibione med kilometerlange, lavvandede og meget børnevenlige sandstrande. Bibione og Lido di Jesolo er ikke rigtige byer, men kunstigt skabte ferieresorts, der kun består af brede, endeløse strande, moderne betonhoteller og ferielejligheder flankeret af strandpromenader med restauranter, butikker og diskoteker.

Bibione

Lido di Jesolo er de unges larmende favorit, mens Bibione er mere rolig og familievenlig. Midt imellem dem ligger den gamle romerske militærlejr Caorle med farverige huse omgivet af fine og flade strande, der er velegnede selv til småbørn. Men det bedste ved Caorle er den gamle bydel med en domkirke fra middelalderen og den maleriske havn, som stadig er fuld af fiskerbåde og myldrer af liv.

Befriede fattige jomfruer

I år 943 angreb barbariske pirater fra Dalmatien og bortførte og voldtog 12 fattige jomfruer fra Caorle. Heldigvis greb den venetianske flåde ind, dræbte piraterne og befriede jomfruerne. 3. søndag i september afholdes regattaen Caorle Vivistoria, hvor de taknemmelige indbyggere udklædt i middelalderdragter fejrer piraternes udryddelse.

Vandlande og golf i Veneto

I Lido di Jesolo ligger det gigantiske vandland Caribe Bay med verdens højeste vandrutsjebane, kunstige sandstrande, bungee jump-tårn, temaparker, oplevelser for små børn, restauranter og bunker af andre attraktioner for børnefamilier – se mere og book billetter her. I Porto Santa Margherita syv km fra Caorle findes Golf Club Pra' delle Torri med en 9-hullers golfbane. Tlf. 0421 29 95 70.

Drømmen om Lagunebyen

Venedig

Nu er rejsen nået til Venedig, Venetos berømte hovedstad, med kanaler, gondoler og seværdigheder i ufattelige mængder. Dogepaladset, Markuspladsen, Canal Grande, Rialtobroen og Sukkenes Bro – fuldstændigt, som du har læst og hørt om. Blot endnu smukkere og næsten ubegribeligt i virkeligheden. Venedig er en skøn drøm, men også den mest turistede by i verden – så prøv at lægge rejsen udenfor højsæsonen. Oplev drømme blive til virkelighed i Venedig >

Syd for Venedig ligger lille farverige Chioggia, der er Venetos største fiskerihavn med et velbesøgt fiskemarked og restauranter med alt fra blæksprutter til krabbesuppe.

Venetos lækkerier

Turen går til Veneto

 • Danske navn: Venetien
 • Beliggenhed: Norditalien
 • Hovedstad: Venedig >
 • Indbyggertal: 4,500.000
 • Klima: subtropisk i det meste af Veneto
 • Areal: 18.000 km²
 • Største byer m/indbyggertal: Venedig (270.000), Verona (270.000), Padova (211.000), Vicenza (115.000), Treviso (80.000)
 • Lufthavne: Aeroporto Marco Polo (Venedig), San Giuseppe (Treviso), Valerio Catullo (Verona)
 • Dansk konsulat: Pier Vettor Grimani, Santa Croce 466/G, 1. sal, Venedig, tlf. 041-520 08 22
 • Engelsktalende læger: Ahmed Bouhssine, Via Pigafetta 10, Caorle, tlf. 042 121 00 70; Giampaolo Venchierutti, San Marco 2605, Venedig, tlf. 041 528 55 53
 • Engelsktalende tandlæge: Fabio Caine, Campo San Maurizio, San Marco 2760, Venedig, tlf. 041 522 43 43
 • Engelsktalende hospital: Ospedale Sangiovanni e Paolo, Castello 6777, Venedig tlf. 041 529 41 11

En af Venetos absolutte attraktioner er den varierede gastronomi, der ikke mindst er præget af nærheden til Østrig og Balkan. Hver eneste by i Veneto har sit eget spisekort. Ved Adriaterhavskysten spises utallige fiske- og skaldyrsretter, mens en typisk ret i indlandet er Grigliata mista, grillede kødretter af svin, okse og kylling. Ved Gardasøen serveres ferskvandsfisk som Luccio in salsa, kogt gedde, og Pesce persico, paneret aborre. Venetos kendteste specialitet er Polenta, majsgrød, som enten spises alene eller som tilbehør til kød eller fisk. Men regionen byder også på den særlige venetiske pasta Bigoli, der ofte serveres med ragù (kødsovs) af f.eks. andekød, svampe og ærter. I de skovrige bjergegne i nord spises en del vildt, gerne med østrigske indslag som Canederli eller Knödel. En klassisk ret i Vicenza er Bacałà a ła Vicentina, en slags klipfisk, mens Padova byder på Oca in onto, gås marineret i urter og salt. Valpolicella-området lokker med en lækkerbisken: Brasato all'amarone, oksebøf i amarone!

Oste og lækre pølser

Andre delikatesser fra Veneto er oste som Asiago fra Vicenza og Grana Padana. Desuden har Veneto en stor produktion af pølser, ikke mindst Prosciutto Veneto Berico-Euganeo, som fremstilles af det bedste svinekød, og Soppressa, der er tilsat hvidløg, forskellige urter og rødvin. Efter middagen runder man af med desserten Tiramisu, der er opfundet i Veneto. Men den største kulinariske nydelse er måske den berømte Carpaccio, skiver af råt okse- eller kalvekød serveret alene med rucolasalat, ifølge traditionen opfundet af kokken på Harrys Bar i Venedig, Arrigo Cipriani.

Og smut så videre til lækkerierne ved Gardasøen >

Vejret og klimaet i Veneto

Meteo Veneto

Vejret og klimaet i Veneto er generelt dejligt, men der er stor forskel på regionens forskellige områder. Som regel er vejret venligt med fine temperaturer langs Adriaterhavskysten og ved Gardasøen, der har ægte middelhavsklima. Marts kan være lunefuld, mens april og maj lokker med forår og temperaturer på 17-22 grader.

I det indre Veneto er der på grund af fastlandsklimaet meget varmt vejr om sommeren. Juni, juli og august kan byde på temperaturer over 30 grader, mens maj og september også har sommervejr. På Veneto-sletten omkring Pofloden forekommer ofte tåge. Efteråret – især september og oktober – er ideelt til ferie i Veneto. Den værste varme er aftaget, vejret er mildt og behageligt, og vinhøsten er i fuld gang. November kan dog give kraftige oversvømmelser i Venedig.

Skiferie i Cortina d'Ampezzo – jetsettets legeplads

Men Veneto er ikke kun vinslotte og fortryllede byer. Helt i nord ligger Italiens mest fashionable skisportssted, Cortina d'Ampezzo, omgivet af Dolomitternes bjergtinder. Her samles Italiens ski-elskende elite hver vinter, og her finder man i skisæsonen Europas højeste koncentration af Ferrari- og Lamborghini-sportsvogne.

Cortina d'Ampezzo var vært for de olympiske vinterlege i 1956 og har både isstadion, skihopbakke, bobslædebane og et veritabelt skøjtediskotek – foruden tennisbaner og swimmingpools til dem, der mest er med på skiferien for et syns skyld. Se mere under skiferie i menuen.