Emilia-Romagna – pragtbyer og lækkerier

Emilia-Romagna

Man rejser ikke til Emilia-Romagna for udsigtens skyld, for alle turister finder det flade landskab monotont og kedsommeligt. Det meste af regionen udgøres af Posletten, og kun i syd øjnes Appenninernes tinder. Til gengæld flyder Emilia-Romagna med strålende middelalder- og renæssancebyer, der ligger med korte indbyrdes afstande og gemmer på seværdigheder, de færreste turister opdager. Gastronomien er berømt, og lige her produceres verdens mest eksklusive sportsvogne. Alt dette har gjort Emilia-Romagna velhavende og politisk set en af de rødeste regioner i Italien – og indbyggerne er kendt for at være temmelig selvtilfredse. Det skal dog ikke afholde dig fra at nyde herlighederne, så lad os begynde i hovedstaden Bologna og derfra rejse mod øst og vest.

Emilia-Romagnas røde hovedstad

Bologna, den røde by

Emilia-Romagnas hovedstad er den på alle måder røde etruskerby Bologna, der syder af livsnyderi. Det gamle centrum er fyldt med seværdigheder som skæve tårne, smukke pladser og Neptunfontænen med sprøjtende, bare bryster. Desuden kan Bologna prale med verdens ældste universitet – og Italiens bedste køkken. Herfra stammer tagliatelle al ragù ("spaghetti bolognese"), mortadella-pølsen og Barbera-rødvinen. Men Bologna fortjener sin helt egen omtale >

Romagna og Poslettens perler

Ferraras domkirke

Midt på Posletten, 60 kilometer nordøst for Bologna, i den del af regionen, der kaldes Romagna, ligger Ferrara, der i modsætning til de fleste andre byer i Emilia-Romagna er ”ung”. Ferrara blev først grundlagt i den tidlige middelalder, hvorefter Este-fyrsterne, der herskede fra 1260 til 1598, gjorde den til en norditaliensk magtfaktor og tiltrak store kunstnere som Tizian og Petrarca. Hele den rektangulære bymidte er én stor middelalder- og renæssanceperle. Alligevel er Ferrara lidt mere nede på jorden end Emilia-Romagnas andre byer.

Ferraras vidunderlige ensemble

Ferraras største seværdighed er Este-slægtens eventyrlige middelalderborg, Castello Estense (øverste foto), der er omgivet af voldgrave med fire vindebroer. En del af rummene er åbne for publikum. Fra borgen fører en hævet passage til det krenelerede rådhus, Palazzo Municipale fra 1200-tallet, og over for ligger den gotisk-romanske domkirke fra 1100-tallet med sin nærmest chokerende, tredelte og marmorbeklædte facade samt en renæssancekampanile (foto ovenfor). Et absolut must see på turen til Emilia-Romagna. Kun én ting skæmmer dette vidunderlige ensemble: Kolonnaden syd for domkirken huser i dag en amerikansk McDonald’s-grillbar.

Mosaikker i Ravenna

Både nord og syd for hovedgaden, Viale Cavour, troner statelige paladser som det kønne Palazzo di Ludovico il Moro, der i dag er arkæologisk museum, og Palazzo Schifanoia (Sorgenfri), som nu er bymuseum, samt det diamant-lignende Palazzo dei Diamanti. Sidste søndag i maj afholdes på Piazza Ariostea det middelalderlige hestevæddeløb, Il Palio.

Kejserbyen Ravenna

Efter at have passeret lille Faenza, der er berømt for sin keramik og har lagt navn til begrebet fajance, møder man 80 kilometer øst for Bologna den gamle kejserstad Ravenna, som fra år 404 til 476 var hovedstad i det hensygnende vestromerske kejserrige. Ravenna er i dag en stille provinsby, men hvilke hemmeligheder rummer den ikke. I San Vitale-kirken lokker de skønne grøn-blå-gyldne, byzantinske mosaikker med scener fra Det Gamle Testamente.

Ved siden af ligger det ligeledes mosaikprydede mausoleum for Galla Placidia, kejser Honorius’ smukke halvsøster. Også Sant’Apollinare Nuovo-kirken fra 500-tallet har prægtige, gyldne mosaikker, mens Piazza del Popolo er Ravennas hjerte med byens to skytshelgener på søjler fra 400-tallet, rådhuset fra 1600-tallet og domhuset fra 1400-tallet med kolonnader og fortovsrestauranter.

Dantes grav

Dante, Italiens nationaldigter, levede de sidste 19 år af sit liv i Ravenna efter at være blevet forvist fra Firenze og skrev store dele af sin Guddommelige Komedie her. I Via Dante Alighieri kan man besøge hans grav og et Dante-museum. Mausoleet for østgoterkongen Theoderik den Store, der herskede i Italien fra 492 til 526, kan ses i Via delle Industrie 14. I juni og juli afholdes Ravenna Festival, en af Italiens førende klassiske musikfestivaler – se www.ravennafestival.org. På grund af de ensrettede gader er det meget vanskeligt at køre i centrum, så find hellere en parkeringsplads ved stationen og spadser derfra. Men bestil først et Ravenna Pas, som giver adgang til det meste - se mere og book passet her >

En gastronomisk rejse i Emilia

Domkirkepladsen i Modena

Emilia-området vest for Bologna er én lang, gastronomisk rejse. 40 kilometer nordvest for Bologna ligger etruskiske Modena. Ignorer de grimme industrikvarterer i forstæderne og skynd dig ind til det levende middelaldercentrum med markeder, pladser og paladser. Højdepunktet er den strålende 1100-talsdomkirke, som er en af de fineste romanske katedraler i Italien. Se også kunstmuseet Galleria Estense med alt fra Veronese og Tintoretto til Velazquez. Gastronomisk er Modena mest kendt for balsamico-vineddiken og den mousserende rødvin Lambrusco (få endelig en tør - kun amerikanere drikker den søde).

Slagterbutik i Emilia-Romagna

Besøg på Ferrarifabrikken

I april og maj afholdes bilfestivalen Modena Terra di Motori, og i juni-juli middelalderfesten Serate Estensi. I den lille by Maranello uden for Modena ligger Ferrarifabrikken, og i Galleria Ferrari kan man beundre verdens største samling af de eksklusive biler. Både fabrikken og museet tilbyder rundvisning – se mere og book billetter her >

Efter Modena kommer lille kønne Reggio Emilia, der bortset fra kuppelkirken Madonna della Ghiara med et fornemt renæssanceinteriør er ret kedelig. Sørg dog for at smage reggiano-osten (minder om parmesan). Reggio Emilia er i dag også kendt for sine særlige pædagogiske principper.

Parma og Marie Louises skørlevned

Piazza del Duomo​ i Parma

Alle har hørt om den gamle etruskerby Parma – nemlig på grund af parmaskinken og parmesanosten – men de fleste turister overser byens seværdigheder. Gastronomien har gjort Parma til en rig by, og med rigdom følger overflodsvaner. Her drikker parmenserne sangiovese på elegante barer og cykler i Armani-jakkesæt over Piazza del Duomo med den overdådigt udsmykkede romanske domkirke og det ottekantede baptisteri i lyserød marmor i baggrunden. Også Piazza della Pace, der er helt genopbygget efter Anden Verdenskrigs bombardementer, er med sine paladser (bl.a. Farnese-familiens) og museer et besøg værd. Book en byvandring med lokal guide >

Levede i sus og dus med sin elsker

Castell'Arquato

I denne gamle stad, der indtil Italiens Samling i 1861 var et selvstændigt hertugdømme, levede Napoleon den Stores hustru, den smukke, men naive Marie Louise, i sus og dus med sin elsker, den erfarne kvindebedårer grev Neipperg, som Østrigs regering havde sat til at forføre hende. Sammen fik de flere uægte børn, mens Marie Louises stakkels ægtemand henslæbte sine sidste år på Skt. Helena. Glauco Lombardi-museet i Via G. Garibaldi 15 viser memorabilia fra den tid.

Turen går til Emilia-Romagna

 • Beliggenhed: Norditalien
 • Hovedstad: Bologna >
 • Indbyggertal: 4.400.000
 • Største byer m/indbyggertal: Bologna (374.000), Modena (175.000), Parma (175.000), Rimini (135.000), Ravenna (134.000), Piacenza (100.000)
 • Vejr og klima: subtropisk i hele Emilia-Romagna
 • Areal: 22.000 km²
 • Afstande i kilometer (fra Bologna): Firenze 107, Verona 143, Hamburg 1302, København 1543
 • Lufthavn: Aeroporto di Bologna-Guglielmo Marconi (6 km fra Bologna)
 • Flyvetid: København-Bologna 1:47 (direkte med SAS)
 • Dansk konsul: Guido Ferradini, Via Pier Capponi 73, Firenze, tlf. 055-09 81 975, e-mail florence@umgate.dk
 • Engelsktalende læge: Stephen Williams, Via D'Azeglio 96, Bologna, tlf. 347 816 45 35
 • Hospital: Ospedale Maggiore, Largo Nigrisoli 2, Bologna, tlf. 051 647 81 11
 • Lokal helligdag: 4. oktober

Forbrydere udstilles i jernbur

Helt i vest, nær Emilia-Romagnas grænse til Lombardiet, ligger Piacenza, der oprindelig blev anlagt som en romersk grænsefæstning, men i dag er en industriby. Piacenza skal ses alene for det maleriske bycentrum. Den dejlige Piazza Cavalli domineres af det smukke, gotiske rådhus, Palazzo Gotico, samt det nyklassicistiske Palazzo del Governo. På Piazza Duomo ser man Piacenzas kolossale romanske domkirke fra 1100-tallet med fresker af Guercino i kuplen. Øverst på kampanilens forside hænger et lille jernbur, La Gabbia, hvori forbrydere blev udstillet til spot og spe for hele byen. Gå heller ikke glip af det enorme renæssancepalæ Palazzo Farnese i Via Baciocchi med pinakoteket og fire små museer.

Middelalderborge og lækkerier

Hele området mellem og syd for Parma og Piacenza flyder med middelalderborge og kulinariske lækkerier. Piacenza byder på pancetta, italiensk bacon, samt adskillige lækre pølser, og ved Poflodens bredder produceres osten Grana Padano, der lagres i mindst ni måneder. I små byer som Vigoleno, Fontanellato og Torrechiara knejser drabelige fæstninger. På en bakketop i Appenninerne, 33 kilometer sydøst for Piacenza, ligger den usædvanligt velbevarede middelalderflække Castell'Arquato, som er en omvej værd. På den centrale Piazza del Municipio troner den krenelerede borg Rocca Viscontea, der blev bygget af Visconti-slægten i 1300-tallet og i dag er indrettet som middelaldermuseum, samt rådhuset og en romansk klosterkirke. I klart vejr er udsigten over det sydlige Emilia storslået.

Sjove oplevelser for børn og voksne

Emilia-Romagna bugner af oplevelser for børn og voksne (bemærk, at nogle har kun åbent i sommersæsonen). Syd for Ravenna lokker Italiens største forlystelsespark, Mirabilandia, med utallige attraktioner som Europas længste rutsjebane og næststørste pariserhjul. (se mere og book adgang her). Ved Adriaterhavskysten ligger det meget populære Italia in Miniatura, en slags legoland med miniature-modeller af berømte italienske seværdigheder, modeljernbane etc. (bestil uden om køen-billetter). Ligeledes ved kysten, men syd for Rimini, ligger Italiens største akvarium, Acquario di Cattolica, med over 400 fiskearter fra Adriaterhavet (bl.a. hajer) foruden havskildpadder osv. (køb hurtigkø-billetter).

Vandlande og labyrint

I nærheden finder man forlystelsesparken Oltremare med bl.a. delfinshow og vandland (book uden om køen-billetter). Her ligger også vandlandet Aquafan med ”adrenalinpumpende” forlystelser (se mere her). Et andet vandland, det 80.000 kvadratmeter store, familievenlige Acquajoss, ligger mellem Bologna og Ravenna (bestil hurtigkø-billetter). Endelig finder man i Emilia, mellem Parma og Piacenza, den store labyrint Labirinto della Masone med en tre kilometer lang labyrintsti mellem bambusplanter, bambusrestaurant mv. (se mere her). Ved at booke kombinerede adgangsbilletter på forhånd sparer man ofte penge, og flere steder kan man bestille frokost sammen med billetten.

Vejret og klimaet i Emilia-Romagna

Meteo Emilia Romagna

Vejret og klimaet i Emilia-Romagna varierer meget fra øst til vest og fra nord til syd. Det mest behagelige vejr finder man ved strandene og i Appenninerne i syd. I Rimini ved Adriaterhavskysten når temperaturen i juli og august ofte 30 grader, mens den inde på Posletten normalt er endnu højere. I Bologna, Parma og de andre byer er gennemsnitstemperaturen om sommeren 24-25 grader, men kan sagtens nærme sig 35. Om foråret er vejret i Emilia-Romagna helt vidunderligt, og april byder ofte på 20 grader. Sommeren strækker sig langt ind i efteråret, og oktober kan byde på rene sommertemperaturer.

Rimini og Adriaterhavskystens strande

Ved Emilia-Romagnas Adriaterhavskyst syd for Podeltaet glimter den ene flotte badestrand efter den anden. Desværre er lange strækninger helt ødelagt af moderne baderesorts med enorme, vulgære betonhoteller. Helt nede ved grænsen til Marcheregionen ligger den berømte badeby Rimini med brede, kilometerlange sandstrande med fint, hvidt sand. Strandene er dog ingen hemmelighed, og om sommeren ligger turisterne tæt. Men heldigvis byder Rimini også på en hyggelig gammel bydel med dejlige pladser og gader og mange seværdigheder fra middelalderen og renæssancen – samt nogle af Italiens bedste diskoteker og natklubber. Se alt om Rimini her >

Man kan også gøre en afstikker til den lille, selvstændige republik San Marino, der gemmer sig mellem Emilia-Romagna og Marche og er en usandsynlig middelalderidyl. Kom helst uden for højsæsonen, så du undgår hærskarerne af éndagsturister. Se mere om San Marino >