Bologna – seværdigheder og lækkerier

Bologna

Der hænger altid en duft af god mad over Bologna. Her er det umuligt at spise dårligt, og Bologna kaldes derfor La Grassa, den fede. Den italienske 1900-tals-digter Giosuè Carducci kaldte derimod Bologna for La Rossa, den røde, på grund af byens terrakottafarvede bygninger. Men det navn hentyder også til, at Bologna i årtier har været højborg for Italiens socialister, som ikke har noget imod højborgerlige goder og ofte ses på byens dyreste restauranter. I middelalderen blev Bologna også kaldt La Dotta, den lærde, for her grundlagdes i 1088 verdens første universitet. Som om det ikke var nok, kaldes Bologna også Buegangenes eller Søjlegangenes By, for her kan man slentre kilometer efter kilometer under smukke arkader med i alt 30.000 buer, uanset om vejret er godt eller skidt.

Bolognas midtpunkt, Piazza Maggiore

Piazza Maggiore

Alle Bolognas vigtigste seværdigheder ligger inden for gåafstand af byens centrum, den store, harmoniske Piazza Maggiore, og kan ses på én dag. Men bliv endelig en hel weekend og få et rigtigt indtryk af byens elegante atmosfære. Der er f.eks. 198 kirker i Bologna, og du behøver ikke se dem alle. Men nu, hvor du alligevel står på Piazza Maggiore, kigger du lige mod San Petronios røde, ufærdige facade med tre prægtige portaler. Da Bolognas bystyre i 1390 afgav bestilling hos arkitekten Antonio di Vincenzo, skulle San Petronio have været den største og smukkeste kirke i verden. Den blev kun den femtestørste og langtfra den smukkeste, men nyd alligevel det spartanske kirkerum med fine lysvirkninger og tårnhøje søjler under de svimlende hvælvinger.

Bologna – fed, rød og lærd

Napoleons grimme søster

Søjlernes buer er så vidunderlige, at de ikke behøver den mindste udsmykning. I kirkens højre side står et orgel fra 1400-tallet, som Mozart spillede på, mens han studerede ved Bolognas musikakademi, og i et af sideskibene hviler Napoleon den Stores ældste søster, den grimme, men åndfulde Elisa Baciocchi, der af sin broder fik den tomme titel storhertuginde af Toscana.

Andre skønne bygninger på Piazza Maggiore er Palazzo del Podestà med tårnet Torre del Arengo fra 1212 og Bolognas rådhus, Palazzo Comunale fra 1336. I dag er pladsen ofte hjemsted for koncerter og fuld af smarte barer og caféer, hvor de studerende driver den af blandt turisterne.

Fejlslagne terrorplaner

To gange – i 2002 og 2006 – har muslimske terrorister planlagt at sprænge San Petronio i luften og dræbe hundredvis af turister og bedende katolikker, men det blev begge gange forpurret af årvågent italiensk politi.

Med en sightseeingbus ser du det hele i ro og mag – bestil turen her >

Piazza Nettuno og sirenernes bryster

Fontana del Nettuno

Lige ved siden af Piazza Maggiore ligger Piazza Nettuno, som har navn efter billedhuggeren Giambolognas skønne bronzefontæne fra 1566, Fontana del Nettuno. Øverst på fontænen ses havguden Neptun, og nederst sprøjter vandet ud af brystvorterne på fire, skønne sirener, som symboliserer de fire dengang kendte verdensdele.

Elskerinde forsødede fængslet

Over for fontænen knejser det gamle rådhus fra 1246, Palazzo Re Enzo, hvor den tyske kejser Frederik 2.'s uægte søn Enzio sad i livsvarigt fængsel. Som tysk kejsersøn var han pavens modstander, men det var Bologna ikke, og under slaget ved Fossalta i 1249 blev han fanget og smidt i fængsel på livstid. Han forsøgte at flygte i en tønde, men blev genkendt på grund af sit blonde hår. Derefter sad han i 23 år, men den smukke bologneserinde Lucia Viagola mildnede det strenge fængsel, og sammen fik de en søn, som blev stamfader til Bolognas adelsslægt Bentivoglio ("Jeg elsker dig").

Bolognas bedste shoppinggader

Fra Piazza Nettuno løber Bolognas hovedgader Via Ugo Bassi og Via Rizzoli (tredjeøverste foto), der sammen med Via dell'Indipendenza og Via d'Azeglio er Bolognas bedste shoppingstrøg med dyre butikker under de elegante buegange. Her finder man alle de berømte italienske modedesignere og deres nyeste kollektioner – og hvem kan ikke altid bruge en ny Gucci-taske eller et par nye Prada-sandaler? I Via d'Azeglio ses Bolognas smukkeste renæssancepalæ, Palazzo Bevilaqua, med en pragtfuld facade og en herlig balkon.

Tårne bliver skæve af kærlighed

Le Due Torri

Via Rizzoli fører til Bolognas vartegn, Le Due Torri, de to skæve tårne på den uregelmæssige, men yndefulde Piazza di Porta Ravegnana. Engang var der 209 tårne i Bologna, for ligesom i andre italienske byer kappedes adelsmændene om at bygge det højeste. I dag er der kun 23, men historien om de skæve er romantisk: To unge elskende fra rivaliserende familier måtte ikke få hinanden og blev derfor anbragt i hver sit tårn. Men deres kærlighed var så stærk, at den fik tårnene til at hælde mod hinanden. Det højeste, Torre degli Asinelli, der blev opført i år 1119, er 97 meter højt og hælder 1,23 meter. Der er 498 trin op, og i klart vejr får man en pragtfuld udsigt over Bologna. Til venstre står det ældste, Torre Garisenda fra 1110, som kun er 48 meter højt, men til gengæld hælder hele 3,22 meter. Køen til tårnene kan være lang, men oplevelsen er det hele værd.

Lækker gastronomi i Bologna

Gourmeten Gioacchino Rossini

Langs Via Zambonis dejlige paladser når man til Piazza Rossini, hvor operakomponisten Gioacchino Rossini voksede op. Hans mor var sangerinde på Bolognas opera, men sørgede også for lækkerier til sønnen. Det er ikke så mærkeligt, at Rossini blev en stor gourmet, som har lagt navn til adskillige delikate retter. Piazza Rossini huser også den særprægede kirke San Giacomo Maggiore, hvor Bolognas berømte herskerslægt, Bentivoglierne, samt renæssancekunstneren Jacopo della Quercia ligger begravet.

Kun en time væk venter Ferrari-museet – billetter kan bookes her >

Verdens ældste universitet

Universitetet i Bologna

Ad den smukke arkade langs kirken kommer man til Teatro Comunale og længere henne Bolognas stolthed, Università di Bologna, som stiftedes i 1088 og er verdens ældste. Nu er begrebet blevet sørgeligt udvandet, men dengang knæsattes det, at et universitet skal omfatte de fire grundlæggende fakulteter: teologi, jura, medicin og filosofi (= humaniora). Hovedbygningen, Archiginnasio, er et renæssancepalads, men allerede i 1200-tallet havde Bolognas universitet 10.000 studerende. 100 år senere blev den første kvindelige studerende optaget, men hun måtte dog sidde bag et forhæng under forelæsningerne.

I dag er universitetet udvidet til et helt kompleks med utallige institutter og biblioteker og over 80.000 studerende. Det har desværre medført, at gaderne i universitetskvarteret er skæmmet af politisk graffiti og henkastede øldåser efter de unges natlige udskejelser. Heldigvis kan man selv besøge Archiginnasio ledsaget af en audioguide og med uden om køen-billetter >

Andre seværdigheder

Du skal absolut se kirken San Domenico fra 1221, hvor Dominikanerordenens grundlægger, Dominicus, er begravet i en storslået marmorsarkofag skabt af Nicolo da Bari og Nicolo Pisano – og udstyret med en enkelt engel af den dengang kun 19-årige Michelangelo. I kapellet til højre ses Filippino Lippis yndefulde Den hellige Caterinas forlovelse, og i kapellet til venstre hviler den uheldige tyske kejsersøn Enzio.

Piazza Santo Stefano

Et andet must see er en af Bolognas smukkeste pladser, Piazza Santo Stefano, med kirken Santo Stefano, der egentlig består af fire kirker, heraf Bolognas ældste, Santi Vitale e Agricola fra 400-tallet. Den 2. weekend i hver måned danner pladsen ramme om Bolognas største antikvitetsmarked.

Bolognas bedste museer

Nær universitetet i Via delle Belle Arti 56 venter Bolognas vigtigste kunstmuseum, Pinacoteca Nazionale, med en storslået samling af især bolognesiske mestre som Guido Reni og barokmalerne Caracci, men også enkelte værker af Tizian og Tintoretto samt ikke mindst Rafaels Den hellige Cecilies betagelse.

Søjlegang i Strada Maggiore

Bolognas arkæologiske museum, Museo Civico Archeologico, med en fin samling af etruskiske, græske og romerske oldtidsfund, finder du i Via dell'Archiginnasio, som går mod syd fra Piazza Maggiore. Beundrere af moderne kunst kan i Via Don Minzoni besøge Museo d'Arte Moderna di Bologna, forkortet MAMBO, med en besynderlig samling af avantgarde-værker.

Lige uden for bymuren venter det dejlige Emilia-Romagna >

Turen går til Bologna

 • Region: Bologna er hovedstad i Emilia Romagna >
 • Indbyggere: 384.000
 • Klima: subtropisk
 • Lufthavn: Aeroporto di Bologna-Guglielmo Marconi (6 km fra Bologna)
 • Flyvetid fra København: 1 time 47 minutter
 • Afstande i km: Firenze 107, Verona 143, Hamburg 1302, København 1543
 • Nærmeste danske konsulat: Guido Ferradini, Via Pier Capponi 73, Firenze, tlf. 055-09 81 975, e-mail florence@umgate.dk
 • Engelsktalende læge: Stephen Williams, Via D'Azeglio 96, tlf. 347 816 45 35
 • Hospital: Ospedale Maggiore, Largo Nigrisoli 2, tlf. 051 647 81 11
 • Turistkontor: Piazza Maggiore 1e
 • Guidede byrundture finder du her >
 • Lokal helligdag: 4. oktober

Oplevelser i Bologna

Når vejret er varmest i august, trækker Bolognas største park, Giardini Margherita, hvor forelskede sværmer rundt om en lille sø. Parken ligger lige uden for bymuren. Alternativt kan man i Vicolo Barbazzi 4 prøve det tyrkiske bad Hammam Bleu med spabade, massage osv.

Bologna Estate

Fra midt i juni til midt i september afholdes den lange, udendørs musikfestival Bologna Estate med koncerter og teaterforestillinger mellem alle seværdighederne. Sommeren byder også på jazzfestivalen Salotto del Jazz, der afholdes i juli og august i Via Mascarella ved universitetet.

Udflugter

På en kør selv-ferie til Bologna er det oplagt at snuppe den lille udflugt op til højderne syd for byen og klosterkirken San Michele in Bosco, hvor den abdicerede svenske dronning Kristina boede i 1654. I godt vejr er udsigten over Bologna overdådig.

Ferrari- og Lamborghini-museerne

En populær dagstur går til Ferrari-fabrikkerne og det tilhørende Ferrari-museum i den lille by Maranello knap en times kørsel fra Bologna. Du kan på forhånd bestille billetter her >

I Casette di Funo, omkring 15 kilometer nord for Bologna, findes museet for det andet store italienske sportsvognsmærke, Lamborghini. Billetter kan bookes her >

Bøsser og lesbiske

Bologna er en af de byer i Italien, der er mest tolerant over for homoseksuelle. Bøsser og lesbiske fester i Bolognas kendte bøssediskotek Il Cassero i Via Don Minzoni 18 eller i natklubben Kinki i Via Zamboni 1a (Gay Night søndag). I slutningen af juni afholdes de homoseksuelles parade Bologna Gay Pride – kontakt Il Cassero på tlf. 051 09 57 200 eller cassero@cassero.it for info.

Vejret og klimaet i Bologna

Vejret og klimaet i Bologna er mildt og behageligt, og det meste af året ideelt til en ferie eller forlænget weekend. Det kan sagtens regne om foråret, men allerede i marts når temperaturen over 15 grader og rammer i april de 20. Påsken er derfor meget populær til en miniferie.

BOLOGNA Vejret i den kommende uge

Fra maj kan vejret blive meget varmt med mange, daglige solskinstimer, og temperaturen i juni, juli og august ligger som regel over 30 grader. September er med 25 grader og høj sol stadig en sommermåned, mens der i oktober og november kan forekomme kraftige regnskyl. I december, januar og februar kan Bolognas vejr og klima være uforudsigeligt. Nogle år mildt og lunt med solskin og temperaturer på op til 12-13 grader, andre år rammes byen af kolde vinde fra Posletten – og hvert tiende år endda af sne!

Mad og gastronomi

Folk i Bologna er venlige og gæstfri og elsker byens gode mad og gastronomi. Den er ikke spor raffineret – det skal man til Piemonte for – men den smager godt og er allerbedst i hjemmene. Bologna er den italienske by, hvor husmoderen bruger mest tid i køkkenet, hvor hun fremtryller kødsovs til bolognesiske specialiteter som ravioli og tortellini, de små pastakruseduller med fyld og hul i midten, som er så lækre, at de kaldes venusnavler. Kødsovsen bruges også til lasagne og til tagliatelle al ragù, som man i Danmark kalder pasta bolognese, og som naturligvis er opfundet i Bologna. Mortadella-pølsen er også en bolognesisk specialitet og siges at bestå af de samme ingredienser som regeringen: en tredjedel hund, en tredjedel svin og en tredjedel æsel.

I Bologna skal man prøve at spise på restaurant Pappagallo, som er en af byens bedste. Det er klogt at bestille bord på tlf. 051 23 28 07 eller ristorante@alpappagallo.it. Prøv også den elegante Ristorante Diana, der lige siden 1909 har frembragt himmelsk gastronomi i Via Indipendenza 24. Bordbestilling på 051 23 13 02. Seafood kan man f.eks. få hos Marco Fadiga Bistrot i Via Rialto 23, med alt fra østersbar til en kæmpe anretning med alt godt fra havet i selskab med udsøgte vine. Skal det være billigt, så prøv Trattoria Fantoni i Via del Pratello 11a med klassiske italienske retter, en afslappet stemning og overkommelige priser. Der er også mulighed for at komme på en Food & Drink Tour med smagsprøver, vinsmagning osv. Se udvalget og book billetter her >