Rimini – Adriaterhavets klassiske badeby

Rimini

Selvom Rimini er en af Italiens klassiske og mest berømte badedestinationer, er det bestemt ikke alle, der bryder sig om byen. I 1970’erne tillod Riminis bystyre griske spekulanter at opføre enorme betonhoteller langs stranden, og resultatet var katastrofalt: Kilometer efter kilometer af kysten er fyldt med kunstige ferieresorts, hvor man hører mere engelsk, tysk og skandinavisk end italiensk. Byen rummer i dag over 1000 hoteller, hvortil kommer hotellejligheder, campingpladser etc. Men stranden består af fint, hvidt sand, og uden for højsæsonen, som er juli og august, er der både færre badegæster og lavere priser. Desuden består Rimini af to byer – få minutters gang fra den moderne ferieby lokker den gamle middelalder- og renæssancestad med hyggelige gader og flere seværdigheder.

Med et Rimini Art Card får du adgang til de bedste museer >

Det gamle, hyggelige centrum

Piazza Tre Martiri, Riminis hjerte

I Anden Verdenskrig blev Rimini nærmest udslettet af de allierede bombefly, men centrum er i det store og hele genopbygget og har trods masseturismen bevaret sin charme. Rimini er ikke et sted, hvor man slår sig ned, men en spadseretur i den gamle bydel er fornøjelig, og desuden finder man her nogle af Italiens hotteste diskoteker, natklubber og barer. Midtpunktet er den summende Piazza Tre Martiri, De tre Martyrers Plads, hvis navn er til ære for tre unge italienske partisaner, som tyskerne hængte i 1944.

Terningen er kastet

Men også romertiden mindes til fulde: Piazza Tre Martiri ligger samme sted som det romerske forum, og på nordøstsiden knejser en bronzestatue af Julius Cæsar. Her talte den kommende diktator til sine legionærer inden marchen mod Rom i år 49 f.Kr. og proklamerede, at "alea jacta est" (terningen er kastet). Pladsens midte, hvor decumanus og cardo (henholdsvis øst/vest- og nord/sydaksen i den romerske militærlejr) krydsede, og som i dag er Riminis hjerte, prydes af en pragtfuld renæssancesol i belægningen. Torre dell'Orologio, klokketårnet fra 1547, viser en kvadrant med månens faser og planeterne, og foran tårnet ses et monument for Anden Verdenskrigs faldne. I pladsens sydøstlige ende troner det lille ottekantede kapel Sant'Antonio fra det 16. århundrede.

Piazza Cavour

Tværs igennem Piazza Tre Martiri løber shoppinggaden Corso Augusto, som efter 200 meter fører til Riminis rådhusplads, Piazza Cavour, med byens fineste palæer. På nordsiden ses rådhuset, Palazzo dei Municipio fra 1562, og ved siden af det majestætiske og krenelerede, gotiske Palazzo del Podesta (Palazzo dell’Arengo), som er fra 1300-tallet og nu huser Riminis museum for moderne kunst. Midt på pladsen står et 1500-talsspringvand og en statue af pave Pius 5. På sydvestsiden ligger det nyklassicistiske Teatro Amintore Galli, der stod færdigt i 1857, og til højre herfor udgår Via Pescheria, Riminis gamle, overdækkede fiskemarked med buegange.

Rimini og de blodige Malatesta'er

Tempio Malatestiano

Nu en hurtig genopfriskning af historielærdommen: I 1275 tog den fornemme Malatestafamilie magten i Rimini, og uagtet at forbrydelserne dynger sig op over denne slægt, har den sat sit præg på store dele af byen. Malatesta’ernes mest berømte repræsentant var den brutale vellystning Sigismondo Malatesta, der i sjælden grad kombinerede ryggesløshed, feltherreevner og høj dannelse. Som antiklerikal beordrede Sigismondo ombygningen af en franciskansk middelalderkirke til en af de mest ekstraordinære renæssancebygninger i Italien, Tempio Malatestiano, der mere virker som en hyldest til hans elskerinde og tredje hustru, Isolda degli Atti, end som en katedral. Det var nok også meningen, for Sigismondo og pavekirken var aldrig gode venner. Pave Pius 2., der ikke selv var nogen engel, gik så vidt, at han udstødte Sigismondo af kirken og erklærede, at han ville ende i helvede for både mord, voldtægt, utroskab og undertrykkelse af Riminis befolkning. Sigismondo planlagde på sin side formentlig at dræbe Pius’ efterfølger, Paul 2.

Myrdede sine koner

Sigismondo kom umiddelbart bedre ud af det med kvinder og havde adskillige uægte børn med sine elskerinder. Til gengæld myrdede han sandsynligvis sine to første koner, den ene med gift, den anden ved drukning. Også kunstnere havde Sigismondo det fint med, og han var bl.a. mæcen for renæssancemesteren Piero della Francesca og arkitekten Leon Battista Alberti. Sidstnævnte udformede Tempio Malatestianos ufærdige facade med inspiration fra Augustusbuen (se nedenfor), og kapellet nær alteret i syd prydes af en fin fresko af della Francesca. Lige til højre for indgangen ses Sigismondos og Isoldas gravmæle, udsmykket med deres sammenslyngede initialer.

Augustusbuen og Tiberius’ Bro

Arco di Augusto

Men Rimini rummer flere seværdigheder. I den sydøstlige ende af Corso Augusto knejser Arco di Augusto, kejser Augustus’ triumfbue, som rejstes i år 27 f.Kr. på det punkt, hvor Via Æmilia fra Milano mødtes med Via Flaminia, hovedvejen fra Rom.

Hvis man spadserer i den modsatte retning ad Corso'en, når man til Riminis kanal og den romerske Ponte di Tiberio, Tiberius’ Bro (se øverste foto), som er fra det 1. århundrede og med sine fem buer stadig bruges (dog i dag ensrettet og forbudt for tunge køretøjer). På den anden side af kanalen ligger Riminis gamle fiskerkvarter, Borgo San Giuliano, som nu er et broget kludetæppe af brolagte gader, smarte vinbarer og trattoria’er. Ved at følge kanalen, der fungerer som Riminis havn, når man til kysten og den store lystbådemarina.

Kombiner med en tur til smukke Bologna >

Riminis berømte og berygtede strand

Riminis berømte strand

Herfra er der kun få skridt til Riminis berømte og berygtede strand med skove af badekabiner og parasoller. Skønt byen praler med sin 40 kilometer lange og op til 200 meter brede sandstrand, skal man om sommeren være heldig for bare at finde en tom kvadratmeter.

Turen går til Rimini

 • Beliggenhed: Norditalien
 • Region: Emilia-Romagna >
 • Indbyggertal: 150.000
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Areal: 136 km²
 • Afstande i kilometer: Bologna 108, Venedig 216, København 1658
 • Lufthavn: Aeroporto Internazionale 'Federico Fellini'; (5 km fra Rimini)
 • Danske konsulat: Guido Ferradini, Via Pier Capponi 73, Firenze, tlf. +39 055-09 81 975, e-mail florence@umgate.dk
 • Engelsktalende læge/hospital: Guardia Medica, Viale Luigi Settembrini 2, tlf. +39 0541/787461
 • Politistation: Corso Augusto 192
 • Turistkontor: Parco Federico Fellini 3

August er særlig slem, så hvis ikke man bryder sig om at slikke sol klods op ad tusindvis af andre badegæster, skal man komme i en anden måned. De fleste strækninger ejes af hoteller, som forlanger uforskammede summer for obligatorisk leje af en parasol og to liggestole. Overalt findes strandbarer og -restauranter samt arrangerede aktiviteter som beachvolley, aerobics, windsurfingskoler osv. På nogle tidspunkter kan det være svært at se havet for illegale kræmmere, ofte afrikanere, der på en meget aggressiv måde forsøger at sælge turisterne forskelligt juks.

Museer og Federico Fellini

Riminis vigtigste museum er Museo della Città i Via Luigi Tonino 1, som både rummer en arkæologisk samling og værker af renæssancemalere som Bellini og Ghirlandaio. Filmentusiaster tiltrækkes dog af andre attraktioner, for her i Rimini fødtes den berømte filminstruktør Federico Fellini i 1920. I Via Dardanelli 10 ses hans genopbyggede barndomshjem, og i renæssanceborgen Castel Sismondo, der også blev opført af Sigismondo Malatesta, kan man besøge et lille Fellini-museum. I Parco Federico Fellini vis-à-vis stranden ligger det elegante art nouveau-hotel Grand Hotel Rimini, hvor den unge Fellini fik sit første glimt af la dolce vita, og hvor han som verdensberømthed altid boede under sine besøg i hjembyen. Dette udnytter hotellet naturligvis skamløst med særlige Fellini-drinks, Fellini-menuer osv. til eksorbitante priser.

Med et Rimini Art Card får man adgang til begge museer samt andre seværdigheder – kortet kan købes her >

Vejret og klimaet i Rimini

RIMINI Vejret i den kommende uge

Rimini lokker med et subtropisk klima og omkring 2.000 årlige solskinstimer. Vintrene er ret kolde, men somrene varme og solrige og med dejlige briser fra Adriaterhavet. Juli og august har gennemsnitstemperaturer på over 24 grader og en luftfugtighed på mindst 72 %. Ganske vist kan det regne hele året, men mest i oktober og mindst i juli. Siroccoen, den sydlige fønvind, der blæser op gennem Adriaterhavet, kan på alle årstider forhøje temperaturerne mærkbart. Se vejret i Rimini i den kommende uge på vejrkortet.

Temaparker og La Gradisca

I Riminis omegn findes flere temaparker, som man kan elske eller hade. En fuld liste fås på turistkontoret, men den mest populære er Italia in Miniatura, i Via Popilia 239 i forstaden Viterba, en slags Legoland med skalamodeller af Italiens kendteste seværdigheder. I Via Pistoia i Riccione mod sydøst findes vandlandet Aquafan. Kombinerede billetter kan bookes her >

21. juni fejrer Rimini festivalen La Gradisca, sommersolhverv, med fyrværkeri, dans og overdådige mængder af mad og drikke. Navnet Gradisca stammer fra en karakter i en Fellini-film, og på bare én nat nedsvælges flere tons grillede sardiner og mange tusinde liter Sangiovese di Romagna-vin.