Toscana – fordi livet er for kort til at lade være

Toscana

Allerede når man kommer ud af den sidste tunnel på Autostrada del Sole, mærker man Toscanas charme. Det føles næsten som at træde ind i et maleri af Botticelli eller i Boccaccios muntre Dekameron, hvor syv smukke kvinder og tre elegante kavalerer for at undslippe pesten i Firenze drog ud på landet i Toscana og i ti dage fortalte vovede historier til hinanden.

I maj går turen gennem det mest henrivende landskab i Italien: Alle Toscanas bølgende bakker er svøbt i grønt, fra det unge, lysegrønne vinløv til oliventræernes grågrønne blade og cypressernes mørkegrønne silhouetter. Selv vinduesskodderne er grønne i Toscana – som kontrast til de lysegule og okkerfarvede husmure. I disse fortryllende omgivelser fødtes de allerstørste mestre: Leonardo, Michelangelo, Botticelli, Boccaccio og Dante. Kunsten smittede af på slottene og vingårdene med deres luftige loggiaer og skyggefulde tagskæg, og på vinhaverne, cypresserne og olivenlundene. Alt anlagdes i harmoni med landskabets yndefuldhed og blev til det Toscana, vi kender i dag.

Skærsommernatsdrømmen Firenze

Italiens dejligste campanile

Toscana rummer seværdigheder til et helt liv, og midt i denne dejlige have ligger hovedstaden, de uudtømmelige kunstskattes by Firenze, som er et af de mest vidunderlige steder på jorden. Alene mellem rådhuspladsen og domkirken er der flere mesterværker end i hele Amerika. Nogle turister besvimer over massen af koncentreret skønhed – andre nøjes med at blive forelskede, og hver dag sælger guldsmedene på Ponte Vecchio snesevis af forlovelsesringe til akut giftelystne par. Forelsk dig i Firenze >

Lille frydefulde Fiesole

I højderne nord for Firenze ligger den næste seværdighed, den ældgamle etruskerby Fiesole. Vejen op går forbi prægtige villaer og cypresalléer, og for hver kurve bliver udsigten over Arnodalen bedre og bedre. Oppe på toppen får man belønningen: Bag domkirken og det 2000 år gamle romerske amfiteater har man det mest pragtfulde panorama over Toscanas haver og vinmarker. Øverst ligger det gamle kloster San Francesco, og når vejret er godt, ser man her hele Firenze udstrakt for sine fødder.

Grønne Toscana

San Miniato, Vinci – og Leonardo

På turen langs Arnofloden mod vest passerer man først det sørgeligt uinteressante Empoli og dernæst den højtliggende middelalderby San Miniato med en af de bedste udsigter i Toscana.

I klart vejr øjner man den lille flække Vinci, der stadig ser ud som i 1400-tallet. Her blev Leonardo da Vinci født, og i virkeligheden hedder han bare Leonardo, for "da Vinci" betyder simpelthen "fra Vinci". I byens lille borg er der et Leonardo-museum med kopier af hans tegninger.

Mellem smilende bakker

Vejen fører videre mellem smilende bakker og karakteristiske vingårde med dueslag som små tårne på tagene, og i de åbne loggiaer hænger årstidens afgrøder i guirlander: dybrøde tomater, gule majskolber eller bundter af hvidløg. I Toscana har det i århundreder været skik, at godsejerne stiller jorden til rådighed for bønderne "a mezzadria", dvs. at markudbyttet deles. Her fås den reneste og fedeste olivenolie i verden, og beskæringen om efteråret er en veritabel videnskab.

Det skæve Tårn

Her og der dyrkes også tobak, som i 1559 blev bragt fra Brasilien til Toscana. Doktor Nicot, som nikotinen er opkaldt efter, sendte tobaksplanterne til den livsglade storfyrstinde Katherina af Medici, der med fryd brugte dem som lægemiddel.

Pisa og den uduelige ingeniør

Efter småbyerne Pontedera og Cascina bliver bebyggelsen tættere, og snart ser man Pisa, hvis skæve tårn er kendt af hvert et barn i hele verden – bare fordi en ingeniør engang i 1100-tallet ikke kunne finde ud af at pilotere. Den gamle sørepublik, der engang dominerede Middelhavet, er i dag berømt for tårnet og den vidunderlige domkirkeplads, Campo dei Miracoli, og med sin internationale lufthavn er Pisa et godt udgangspunkt for rejser til Toscana. Men Pisa er meget mere end et tårn, og skam få den turist, der rejser videre efter et par timer. Når du har måbet over miraklerne på Campo dei Miracoli, er det tid til shopping, restauranterne i Borgo Stretto og slentreture langs Arnoens solsvedne paladser. Snup turen til Pisa – før tårnet vælter >

Lucca og Toscanas bedste køkken

Lucca

Fra Pisa går en dejlig omvej tilbage mod Firenze gennem den charmerende renæssance- og operaby Lucca, hvor Giacomo Puccini blev født. Lucca er stadig helt omsluttet af intakte ringmure med brede promenader, og på den ovale Piazza Anfiteatro nydes livet døgnet rundt. Lucca byder også på Toscanas bedste køkken, men det er der ikke så mange turister, som har fundet ud af, så man kan endnu se byen i nogenlunde fred og ro. Lucca er charme og skønne operaer >

Kurstedet Montecatini

25 kilometer øst for Lucca ligger Montecatini-Terme, Toscanas eleganteste kursted, der fra april til december besøges af langt over 100.000 gæster, som dyrker de mineralske kilders helbredende virkning.

Smukke parkanlæg omgiver kurbadene, og på hundredvis af hoteller med solrige terrasser og balkoner kan rekonvalescenter, livsnydere og velhavende dagdrivere slikke sol mellem behandlingerne. Ind imellem kan de boltre sig i Montecatinis eksklusive butikker med dyre varer til det mest kræsne publikum samt en overflod af andre adspredelser døgnet rundt.

Toscanas dejligste udsigt

Den virkelige juvel er dog middelalderbyen ovenfor, det lille, bedårende Montecatini Alto, som man finder oppe på en bjergtop efter en vej med hårnålesving, og som er ren uberørt idyl. Montecatini Alto er omgivet af en promenade med den måske allerfineste udsigt over Toscana og det blidt bølgende bakkeland.

Ældgamle Pistoia

Domkirken i Pistoia

I Toscana snubler man konstant over nye perler. Få kilometer fra Montecatini ligger den næste uundgåelige seværdighed, byen Pistoia, som er en gammel etruskisk bosættelse, der minder om Lucca. I den ældre bydel flyder det med bygninger fra Pistoias storhedstid. Domkirkepladsen, Piazza del Duomo, med den skønne domkirke i pisansk stil, en campanile, der engang var et langobardisk vagttårn, samt en dåbskirke af Nicola Pisano, er i dag Pistoias kunstneriske centrum med middelalderpaladser og liv dagen lang. Ligesom mange andre byer i Toscana har Pistoia en årlig middelalderfest med optog i strålende dragter og tæpper og flag hængende fra vinduer og balkoner. Festen kaldes Giostra dell'Orso, Bjørnens Turnering, og afholdes 25. juli.

Ad landevejen ind i Chiantidistriktet – Toscanas trylleri

Chiantidistriktet

I Toscana er der intet som en maj- eller juniaften i bakkerne i Chiantidistriktet. Når mørket falder på, begynder ildfluernes sværmen. I tusindvis flakser de rundt i natten med deres lanterner, hvis eneste formål er at tiltrække en partner og videreføre slægten, inden det alt for korte liv er slut. Det syn er Toscanas trylleri. Ildfluernes – eller sankthansormenes – ivrige flaksen er simpelthen det mest romantiske, man kan forestille sig. Og når man nyder synet fra en terrasse midt i en toscansk olivenlund, med Chianti i glasset, mens sommernatten sænker sig, og temperaturen langsomt falder til under 30 grader, bliver livet ikke meget bedre.

Greve in Chianti

Fra Firenze går motorvejen mod syd gennem Toscana, men det er langt mere romantisk at køre ad landevejen over Greve og Castellina gennem Colle di Chianti med Italiens berømteste vine. I dette paradis med vinranker, olivenlunde og lange, lige cypresalléer overalt skabte Italiens 2. ministerpræsident, baron Bettino Ricasoli, på sit vinslot Brolio den moderne Chianti med en drueblanding, der tilsammen giver den smukke, rubinrøde vin, Toscana er verdenskendt for. Greve er centrum for Chianti Classico-distriktet med mere end 600 vinslotte, og i september afholdes der international vinmesse i den lille, venlige by midt i Toscana.

Se de 10 smukkeste rejsemål i Italien >

Skønne Siena, som du skal se

Udsigt over Piazza del Campo

I den sydlige udkant af Chiantidistriktet knejser Siena, den gamle etruskerstad, der engang var en stormagt, og som er en af de få byer i Toscana, der helt har bevaret sin middelalderlige atmosfære og sit særpræg. Siena er en drøm, et absolut must-see på en Toscana-ferie, og når man står på Piazza del Campo, må man undre sig over, at noget så skønt og uforandret kan eksistere i det 21. århundrede. Hvert skridt er en ny oplevelse, og bag hvert gadehjørne venter en ny overraskelse. Gør dig selv den tjeneste at besøge Siena – du vil aldrig fortryde det. Se Siena, skønne Siena >

San Gimignano med de smukke tårne

Vingårde og vinmarker ved San Gimignano

Fra Siena fører den dejligste udflugt ind i Toscanas hjerte, til San Gimignano, tårnenes by, hvor tiden står stille, og man bortset fra turisterne og de få biler får følelsen af at træde direkte ind i middelalderen. San Gimignano ligger højt i landskabet, og allerede fra lang afstand, mens man triller af sted gennem Toscana blandt oliventræer og vinslotte, ser man de 13 tårne, som er kendte over hele verden og om sommeren gør de kun 7.000 indbyggere til en minoritet i deres egen by. Se San Gimignano – hvor tiden står stille >

Barske Volterra og Boccaccios Certaldo

21 kilometer sydvest for San Gimignano ligger det barske Volterra højt på en bakke omgivet af dybe kløfter, stadig med mure og byporte fra dengang, den var et af de vigtigste etruskiske centre i Toscana. I Museo Etrusco Guarnacci kan man se hundredvis af etruskiske vaser og urner. I 1472 gjorde Volterra oprør mod overherrerne fra Firenze, men det blev slået ned med hård hånd. Nu er Volterra en af Toscanas bedst bevarede middelalderbyer med prægtige stenpaladser og ældste rådhus, Palazzo dei Priori fra 1200-tallet. Volterra ligger lidt afsides og er derfor ikke nær så proppet med turister som så mange andre af seværdighederne i Toscana. Beundrere af Boccaccio kan i stedet køre ad landevejen mod nord og finde Certaldo, hvor den store digter fødtes og døde. Hans hus blev ødelagt under Anden Verdenskrig, men er i dag genopbygget.

De tre små perler – Montepulciano, Montalcino og Pienza

Montalcino

"Montepulciano d'ogni vino é Re" – Montepulciano er vinenes konge. Sådan lyder et gammelt ordsprog, og fra Siena er det nemt at gøre afstikkere til de tre små perler Montepulciano, Montalcino og Pienza, der ligger på rad og række på hver sin lille bjergtop i det sydlige Toscana. Når man kører gennem det betagende landskab, ser man først den ene by, så den næste og til sidst den tredje. Alle tre indhyllet i middelalderlige bymure og byder på noget af det bedste mad og drikke i Toscana. Gode restauranter og gæstfri vinkældre serverer egnens ypperlige vine – de kraftige Vino Nobile fra Montepulciano og Brunello fra Montalcino.

Montepulciano er også kendt for sit kunsthåndværk og afholder hver august en stor udstilling med møbler, smykker og meget andet, mens Montalcino først og fremmest er berømt for Brunello'en, Toscanas og hele Italiens bedste rødvin. Pienza kan derimod prale med at være Pave Pius 2.'s fødeby. I 1459-1463 ombyggede Pius Pienza til det mest rendyrkede eksempel på en tidlig renæssanceby i Toscana. På de stejle, blågrønne skråninger omkring Pienza græsser de enorme fåreflokke, som leverer mælken til den eftertragtede fåreost, pecorino.

Sant'Antimo

Sant'Antimo-klostret

Ni kilometer fra Montalcino i det sydlige Toscana står det gamle, værdige benediktinerkloster Sant'Antimo fra 1100-tallet helt alene mellem cypresser i de mest fredelige omgivelser, man kan tænke sig. Om morgenen, når Toscanas sol rejser sig over de lave bakker i øst og rammer klostret, synes de 900 år gamle stenmure næsten at gløde, og selv den mest overbeviste ateist føler stedets ophøjethed. Brug en feriedag i godt vejr på Sant'Antimo og mærk roen sænke sig over verden.

Husk nu skærsommernatsdrømmen Firenze >

Seværdigheder i det østlige Toscana

Arezzo

I det østlige Toscana, mellem stejle bjerge og frugtbare dale med kastanjer og bøgelunde, ligger smykkebyen Arezzo, som de færreste ser, men som rummer flere skatte, end de fleste aner. Arezzo er Italiens guldsmedecentrum, her fødtes Petrarca og Vasari og utallige paver, og på skråningerne rundt om byen dyrkes nogle af de allerbedste Chiantivine. Opdag guldsmedebyen Arezzo før de andre >

Helt nede ved grænsen mellem Toscana og Umbrien, på en bakke med udsigt over Trasimenersøen, ligger den hyggelige etruskerby Cortona, som den amerikanske forfatterinde Frances Mayes i 2003 gjorde kendt med bogen Et hus i Toscana (Under the Tuscan Sun). Hernede, i Val di Chiana, græsser det hvide Chianina-kvæg, som leverer kødet til Toscanas berømte Bistecca Fiorentina.

Langs Arnofloden

Fra Arezzo går turen tilbage gennem Toscana mod Firenze, langs med Arnoen gennem hyggelige småbyer som Montevarchi, Figline Valdarno og Incisa. Hvor man end vender sig i Toscana, selv i små, ukendte flækker, møder man utrolige kunstværker skabt af mennesker med sans for skønhed og inspireret af den ødsle natur, som mere end 10 millioner begejstrede turister hvert år falder i svime over.

Toscanas dejlige badesteder

Viareggio

På Versiliakysten ud for Pisa ligger de kendte badebyer på den toscanske riviera. I Viareggio er den lange, gyldne sandstrand bred nok til at rumme hele Toscana, og om aftenen slentrer både indbyggere og turister på den palmeprydede strandpromenade med hoteller i engelsk rivierastil, mens dyre lystyachter vugger i den mondæne havn. Her afholdes også Viareggios muntre karneval, der hvert år lokker over 800.000 tilskuere til Toscana. Se meget mere om elegante Viareggio >

Nord for Viareggio ligger det mere familievenlige Lido di Camaiore og længst mod nord jetsettets favorit, Forte dei Marmi, hvor Ferrari'er og Lamborghini'er kappes om opmærksomheden foran diskotekerne og golfbanerne. Bag strandene knejser de smukke Apuanske Alper med fine muligheder for vandreture. Længere sydpå i Toscana, i naturparken La Maremma, finder man mindre hektiske badebyer som Castiglioncello og Castiglione della Pescaia med små, intime badebugter og god plads på strandene.

Porto Azzurro på Elba

I det blå Middelhav ud for Toscanas kyst ligger den grønne og utroligt frugtbare ø Elba, der er en populær feriedestination for toscanerne. Man sejler med flyvebåden fra Piombino i det sydlige Toscana og står 40 minutter senere på den lille ø med pittoreske bjergflækker og badebyer som Marciana Marina og Porto Azzurro. I maj er blomsterduften berusende, og selv i juli og august, når vejret i resten af Toscana nærmer sig hedebølge, er alting frisk og grønt på Elba – takket være de utallige små bække, som løber fra de højeste bjergtoppe og ned i dalene. Sommeren igennem afgår bådene to-tre gange i timen. Hvis du er på kør selv-ferie, kan du endda medbringe bilen. Se meget mere om grønne Elba >

Gastronomiske specialiteter

Salumeria i Toscana med det elskede vildsvin

I Toscana er der nye gastronomiske lækkerier i hver eneste by. En rejse i Toscana er også en gastronomisk rejse, og det er en fornøjelse at køre fra stad til stad for at smage egnens helt specielle delikatesser.

Bistecca alle Fiorentina

Firenze er især kendt for Bistecca alla Fiorentina – en bøf på størrelse med en snesko, produceret af Chianina-kvæget fra det sydlige Toscana. Man bestiller den kun, hvis man er rigtig sulten og har lyst til at sætte tænderne i det lækreste, møre bøfkød. I den lille by Panzano in Chianti, 50 km syd for Firenze, har slagteren Dario Cecchini skaffet sig stjernestatus for sit salumeria, hvor bøfferne bliver langet over disken til akkompagnement af opera og oplæsninger af Dantes Guddommelige Komedie. Rent pjat, men effektiv markedsføring.

Toscana er også berømt for sine pølser og for sin prosciutto toscano, den toscanske pendant til parmaskinke. Og så er der vildsvinene, som jægerne skyder i skovene og hver morgen bringer ind på det lokale marked. I Toscana er vildsvin en specialitet, og den, der har smagt en ægte vildsvineragout, glemmer det aldrig.

Vinslotte og vingårde i Toscana

Vinslotte i Toscana

Det flyder med vinslotte og vingårde i Toscana, og de fleste tager gerne imod besøg. I Chiantidistriktet ligger et af de mest berømte vinslotte, baron Ricasolis Brolio, hvor man kan smage Chianti, se vinmuseet og spise i restauranten. Vinslottet ligger 75 km syd for Firenze, og adressen er Cantine del Castello di Brolio, Gaiole di Chianti, tlf. 0577 7301.

Andre vingårde i Chiantidistriktet er f.eks. de smukt beliggende Verrazzano, Via di Citille 32A i Greti, tlf. 055 854243, og Vicchiomaggio, Via Vicchiomaggio 4 i Greve in Chianti, tlf. 055 854079, som begge er vante til danske besøgende. Hos Verrazzano kan man nyde delikatesser i restauranten, hvis man bestiller i forvejen. Ideelt til dårligt vejr. På Via Petriolo 5 ved Greve finder man vingården Vignamaggio, der også elsker købedygtige gæster. Tlf. 055 854661.

Der er også en vrimmel af vinslotte ved Montalcino i det sydlige Toscana. Nogle af de bedste er den store vingård Banfi (tlf. 0577 636169) og den lidt mindre Poggio Antico (0577 848044). Begge producerer Brunello'en, og det er nødvendigt at booke besøget i forvejen. Ved Montepulciano ligger vinslottet Avignonesi, som producerer Vino Nobile. Bestil rundvisning på mobiltelefon 346 5805310.

Agriturismo – bondegårdsferie i Toscana

Vinslot i Toscana

Agriturismo minder om dansk bondegårdsferie og går ud på, at bondegårde og vinslotte har indrettet ferielejligheder i deres rustikke, gamle bygninger. Agriturismo eller bondegårdsferie er ideel, hvis man vil være midt i naturen og samtidig i kort kørselsafstand til alle Toscanas seværdigheder. På vingårdene kan feriegæsterne som regel købe den lokale vin og olivenolie til favørpris og ofte også få hjemmelavet forplejning – det kan anbefales. Få oplysning om bondegårdsferie i Toscana hos Agriturist Ufficio Regionale, Piazza de San Firenze 3, Firenze, tlf. 0039 55 28 78 38.

Hyggelige, danskdrevne ferielejligheder

En af de hyggeligste gamle vingårde med ferielejligheder er La Mimosa, som er idyllisk beliggende mellem vinranker og oliventræer på en 300 meter høj bakke i Chiantidistriktet. La Mimosa drives af et fastboende, særdeles sympatisk dansk ægtepar, der gerne giver tips om Toscanas seværdigheder og hjælper med alle praktiske oplysninger osv. Se mere på www.lamimosa.dk.

Toscana-kalender

 • Hele januar: Pitti Immagine Uomo (modefestival i Firenze)
 • Februar: Karneval i Viareggio
 • April (påsken): Scoppio del Carro i Firenze
 • Maj-juni: Maggio Musicale Fiorentino (klassisk musikfestival i Firenze)
 • Kr. himmelfartsdag: Festa del Grillo i Firenze
 • Juni: Calcio Storico di Firenze
 • 17. juni: Regatta di San Ranieri (kaproning i Pisa)
 • Juni (3. søndag)/september (1. søndag): Giostra del Saracino, middelalderfest i Arezzo
 • Juni (slut): Gioco del Ponte i Pisa
 • Juli (start): PLAY Arezzo Art Festival (rockmusikfestival i Arezzo)
 • Juli (start): Pistoia Blues Festival
 • 2. juli og 16. august: Palio i Siena
 • Juli: Puccini-festival ved Lucca
 • 25. juli: Giostra dell'Orso i Pistoia
 • Juli-september: Festival Estate Fiesolana, musikfestival i Fiesole
 • 15. august: Kostumefest i Montepulciano
 • August: Kunsthåndværk i Montepulciano
 • August (sidste søndag): Bravio delle Botti, rulning af vintønder gennem gaderne i Montepulciano
 • September (1. søndag): Gioco delle Bandiere, middelalderfest i Volterra
 • 7. september: Festa della Rificolona (fest for børn med levende lys i Firenze)
 • September: Vinfest i Chiantidistriktet
 • September-oktober i ulige år: Mostra Mercato (antikvitetsmarked i Firenze)
 • Oktober (sidste weekend): Sagra del Tordo, gastronomisk festival i Montalcino

Oplevelser for børn og voksne

Toscana er oplagt til kør selv-ferie, for der er bunker af oplevelser overalt. Den mest berømte er Sienas Palio 2. juli og 16. august, det middelalderlige hestevæddeløb på rådhuspladsen, hvor byens forskellige kvarterer stiller med hver deres hest og rytter. Se alt om Palioen i Siena >

Der afholdes også Palio mange andre steder i Toscana, f.eks. 8. september i Castel del Piano helt i syd. I modsætning til i Siena står man her ikke som sild i en tønde blandt tusinder af andre turister.

Calcio Storico og Gioco del Ponte

I Firenze afvikles hver juni Calcio Storico, en slags rugby, hvor forskellige kvarterer kæmper mod hinanden i dragter fra 1500-tallet. Se mere under Firenze >

Sidste lørdag i juni byder Pisa på den drabelige middelalderfest Gioco del Ponte: De to bydele kæmper om at skubbe en vogn over en bro over Arnofloden. En utrolig oplevelse. Se mere under Pisa >

Pinocchiopark og operafestival

Pinocchios "fader" Carlo Collodi blev født i Toscana, og ved Lucca ligger Pinocchioparken Parco di Pinocchio, som er et must see for børn. Nær Lucca afholdes også hvert år i juli Puccini-festival med vidunderlige operaer under åben himmel i strålende vejr. Se mere under Lucca >

Dinosaurer i alle størrelser

I det vestlige Toscana ved den lille by Peccioli ligger Parco Preistorico, Den Forhistoriske Park, med dinosaurer i naturlig størrelse – lige fra den lille Oviraptor til den enorme Tyrannosaurus Rex. Parken er åben hele året. Se www.parcopreistorico.it.

Desuden er der i august og september middelalderfester i utallige mindre byer i Toscana.

Outlets med mode ad libitum

Toscana byder på bunker af outlets med designermode. 20 km sydøst for Firenze ligger Toscanas mest kendte outlet The Mall med Gucci, Ferragamo, Armani, Roberto Cavalli og mange andre modedesignere. Adressen er Via Europa 8, Leccio Regello. Der afgår shuttle-bus fra Firenzes hovedbanegård – bestil billet på tlf. 055 865 7775.

Fire km mod syd ligger Dolce & Gabbanas outlet, som nemt nås med taxi fra The Mall. Adressen er Località Santa Maria Maddalena, Pian dell'Isola 49, Incisa in Val D'Arno. Både The Mall og Dolce & Gabbana har åbent mandag-lørdag mellem kl. 10.00 -19.00.

Turen går til Toscana

 • Danske navn: Toskana
 • Beliggenhed: Mellemitalien
 • Hovedstad: Firenze >
 • Indbyggertal: 3,800.000
 • Største byer m/indbyggertal: Firenze (352.000), Livorno (148.000), Arezzo (95.000), Pistoia (87.000), Pisa (85.000), Lucca (85.000), Viareggio (58.000)
 • Vejr og klima: subtropisk i hele Toscana
 • Areal: 23.000 km²
 • Afstande i kilometer: Rom 166, Hamburg 1400, København 1750
 • Lufthavne: Pisa, Firenze
 • Flyvetid: 1 time 50 minutter
 • Turister: 10 mio. årligt
 • Dansk guide/tolk: Louise Haugård, tlf. 0039 339 28 17 113, e-mail louise.guide@alice.it
 • Danske konsuler: Firenze: Alessandro Berti, Via dei Servi 13, tlf. 055 21 10 07; Livorno: Giorgio Fanfani, Via delle Cateratte 90, tlf. 0586 89 41 51
 • Døgnåben læge og tandlæge: Hospitalet Santa Maria Nuova, P. S. Maria Nuova 1, Firenze, tlf. 055 275 81

På Via Meucci i Mugello nord for Firenze ligger Barberino Designer Outlet med bl.a. Prada, Adidas og Dolce & Gabbana. Åbent hver dag kl. 10-20. I Montevarchi ved Arezzo ligger Pradas velbesøgte outlet I Pellettieri d'Italia med Prada, Miu Miu og en læskende bar. Det er nødvendigt at booke indgang i god tid på tlf. 055 91 901. Adressen er Località Levanella 69.

Vandland

Et vandland er perfekt, når sommervarmen er på sit højeste. Nogle af de bedste vandlande i Toscana er Acqua Village, som ligger hele to steder: I Marina di Cecina nær strandene ved Castiglioncello, og i Follonica lidt nord for Castiglione della Pescaia. Begge vandlande er spækkede med enorme vandrutsjebaner med navne som Kamikaze og Anaconda, bølgebassin, swimmingpools for børn og voksne, beach volley, barer og restauranter. Se mere om vandlandene på www.acquavillage.it.

Vejret og klimaet i Toscana

Det kan godt være, at man primært rejser til Toscana for at opleve kunsten og landskaberne, men oveni får man et pragtfuldt vejr og klima. På solrige dage – og dem er der flest af i Toscana – kan man sidde udendørs i skjorteærmer allerede i de allerførste forårsdage i februar og marts og nogle år endda i januar.

Meteo Toscana

I april har toscanerinderne for længst fundet sæsonens nye sandaler frem, og det er en fornøjelse at køre tur i de lysegrønne landskaber med nyudsprungne oliventræer, blomstermarker og en temperatur på 20-25 grader. Maj og juni er også vidunderlige, men i juli og august bliver vejret så varmt, at toscanerne søger op i bjergene eller ud til stranden. Vejrudsigten kan i et par uger byde på 43-44 grader midt på dagen, og så er der intet andet at gøre end at spise rigeligt med kølende toscansk sorbet-is. September er også en ægte sommermåned, og når efteråret kommer, er det mildt som en dansk sommerdag. I oktober er vejret i Toscana stadig dejligt og ideelt til efterårsferie med besøg på vinslotte, mens november byder på olivenhøst og december på juleferie og shopping.

Kør selv-ferie i Toscana

Det er nemt at smutte på kør selv-ferie til Toscana. Efter Brennerpasset følger du motorvejen over Bolzano, Trento, Verona og Bologna. Her hopper du på A1, Autostrada del Sole, som fører tværs gennem Appenninerne til Firenze og så er du på herlig kør selv-ferie i Toscana.

Fra Firenze løber motorveje mod vest til Lucca og Pisa og mod sydøst til Arezzo og videre til Rom. Desuden findes de glimrende, gratis superveje mod vest til Pisa og Livorno og mod syd til Siena. Men kør selv-ferien bliver først for alvor fornøjelig, når du finder de små, lokale veje mellem vingårdene i Toscanas idylliske bakker.